środa, 1 sierpnia 2012

Pierogi z kaszanką






































Wiem, brzmi trochę dziwnie, ale kiedy zobaczyłem tę pozycję w karcie jednej z mazurskich restauracji uznałem to połączenie za oryginalne i wyjątkowo trafione, żal tylko trochę, że sam na ten genialny pomysł wcześniej nie wpadłem:) Wiedziałem za to od razu, że będę się musiał pokusić o zrobienie tego dania we własnej kuchni, no i blogu, żebyście i Wy mogli skorzystać, a może nawet polubić. Polecam kupić jak najlepszą kaszankę, bo jest podstawą tego dania, no i „swoje” genialne ciasto na pierogi z dodatkiem gorącego masła. 




Przygotowanie.

Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej roślinny, smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać obraną z osłony i pokrojoną kaszankę i dalej smażyć. Przyprawić odrobiną tymianku lub majeranku, solą, pieprzem i odstawić do ostygnięcia. Rozwałkować cieniutko ciasto, nałożyć farsz i dowolną techniką sklejać pierożki. Gotować kilka minut. Podawać z okrasą ze skwarek lub cebulki, lub z obydwiema naraz. Idealnym dopełnieniem tego dania jest moim zdaniem sałatka kiszonego ogórka z dodatkiem musztardy i miodu.

Składniki:

Proporcje trochę na oko, ale farszu mniej więcej potrzeba tyle ile ciasta.
500 g kaszanki
1 duża cebula
tymianek
sól, pieprz
olej roślinny
smażona cebula, boczek na okrasę

9 komentarzy:

  1. zaskakujace nadzienie ale pewnie pierożki wyszły bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Złe nie były, fakt. Ale jak ktoś nie lubi kaszanki to nie polecam.

      Usuń
  2. Wspaniałe! Jak wszystkie Twoje propozycje - od dawna po cichu podziwiam!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaszance mówię zdecydowane tak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musisz mi wybaczyć, ale tym razem nie! :) Do kaszanki mam uraz, bo w dzieciństwie pomagałam dziadkowi w jej produkcji ;) Ale pierożki bardzo kształtne, u mnie zawsze każdy inny! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, ja uwielbiam takie pierogi! Babcia Bronia robiła je często, ale dawała jeszcze ze 3 ziemniaki utłuczone do farszu, wtedy lepiej się lepi.

    OdpowiedzUsuń
  6. oo o takim nadzieniu pierożków jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierogi z kaszanką stały się od niedawna moimi faworytami, ale ja dodaję jeszcze jabłko i przyprawy typu goździk zmielony i cynamon zmielony. Zapraszam do zabawy w Versatile Blogger Award, ponieważ nominowałam Cię (http://dariaanna.blogspot.ie/2012/09/versatile-blogger-award.html). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń