Świeże figi do sklepu rzucili!!! Można się śmiać, ale wcześniej poza delikatesami z produktami luksusowymi owoce te były w zasadzie niedostępne więc kiedy zobaczyłem je w sklepie w bardzo rozsądnej cenie nie mogłem się oprzeć. Z figami w koszyku ruszyłem dalej w poszukiwaniu produktów i inspiracji do stworzenia jakiegoś smakowitego dania. Wykorzystałem pierwsze które przyszły mi do głowy i jak się okazało typowe, które do nich pasują, czyli kozi ser i szynkę dojrzewającą, w tym przypadku hiszpańską serrano. Kupiłem też kaczkę, ale to już będzie następny wpis i następne danie.
Przygotowanie:
Umyć, osuszyć sałatę i nagrzać piekarnik do 220C. Kozi ser włożyć do piekarnika na ok 5-10 min, do momentu aż się podgrzeje i lekko zarumieni. Następnie ułożyć go na polanej winegretem sałacie w raz figami owiniętymi szynką. Posypać orzeszkami pinii i jeszcze trochę polać sosem. Podawać od razu kiedy ser będzie jeszcze ciepły.
Składniki dla dwóch osób:
młode liście sałat
2 krążki świeżego koziego sera (rolada)
4-6 świeżych fig
garść uprażonych orzeszków pinii
kilka plasterków szynki parmeńskiej lub serrano
na vinegret zmieszać ze sobą:
sok z połowy pomarańczy
sok z połowy grapefruita
2- 3 łyżki oliwy EV
łyżeczka miodu