Zaczynamy od przygotowania nadzienia. W tym celu kroimy w drobną kostkę wszystkie warzywa, podsmażamy je na oliwie z oliwek tak żeby pozostały lekko chrupkie i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygną mieszamy je z ricottą, parmezanem, jajkiem i jak ktoś lubi kozim serem i napełniamy powstałą masą rurki. Układamy je w posmarowanym oliwą naczyniu, włączamy piekarnik i robimy klasyczny sos pomidorowy. Podsmażamy na oliwie czosnek, dodajemy pomidory, solimy, pieprzymy i cukrzymy, jeśli pomidory mają trochę za mało słodyczy, gotujemy 5 min, żeby za bardzo ich nie odparować i dodajemy na końcu posiekaną świeżą bazylię. Następnie przygotowane wcześniej rurki zalewamy tak powstałym sosem pokrywając je dokładnie, wkładamy do piekarnika (180) i pieczemy bez przykrycia ok. 30-40 min. Miejsca, których sosem nie przykryjemy po prostu wysuszą się w piecu i będą twarde. Podajemy posypane parmezanem. Białe wino będzie tu chyba bardziej na miejscu niż czerwone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz