Wiosna za oknem aż kusi żeby zrobić coś lekkiego i kolorowego. Poza tym najwyższy czas żeby pomyśleć o pozbyciu się zbędnych kilogramów, które podczas zimy tu i ówdzie się poprzyczepiały. I właśnie tym kierowałem się podczas tworzenia tego dania. Może tworzenie to dużo powiedziane, bo tak naprawdę przepis ten to po prostu wersja makaronu z krewetkami. Ale mimo tej niby drobnej zamiany makaronu na warzywa stworzyło się zupełnie nowe danie, wszystko zgodnie z zasadą mało kalorii, dużo smaku. Jedynym składnikiem obciążającym je kalorycznie jest masło, ale myślę, że i bez niego będzie równie smaczne. Z masłem czy bez nie przekracza 200 kcl. na porcję. Kieliszek białego wina wskazany.
Przygotowanie:
Cukinie i marchewki pokroić na bardzo cienkie paski (najlepiej zrobić to przy użyciu obieraczki do warzyw). Następnie na rozgrzaną oliwę wrzucić marchewkę i smażyć ok. 1 min. Dołożyć czosnek, chilli, cukinię i krewetki i smażyć kolejne 2 min. Dolać chlust białego wina, zwiększyć ogień, odparować alkohol, po czym dodać masło, natkę pietruszki i przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Gotowe
Składniki dla dwóch osób:
12-18 sztuk krewetek 16/20 lub 30/40
2 małe cukinie
2 małe marchewki
3-4 ząbki czosnku
Świeża papryczka chilli
2 łyżki masła
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa EV
sok z cytryny
sól