Bardzo prosta i niezbyt wymagająca sałata. Jej
przygotowanie, po za marynowaniem ryby zajmuje dosłownie 15 min. Idealna na
lato. Kieliszek białego będzie pasował do niej idealnie:)
Sposób przygotowania:
Mango obrać ze skóry i pozbyć się pestki. Część, ok. 1/3
zetrzeć na drobnych oczkach tarki i zostawić do przyrządzenia marynaty i sosu,
a pozostałość pokroić na spore kawałki i odstawić. Łososia zamarynować w
startym mango, skórkach i soku z limonki, sosie teriyaki i odstawić na
przynajmniej godzinę. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową i grillować na
niej rybę po kilka minut z każdej strony w zależności od grubości fileta.
Avocado obrać ze skóry, wyciąć pestkę i ułożyć na sałacie wraz mango i
łososiem. Sypnąć pestkami granatu, świeżą kolendrą i polać sosem.
Składniki dla dwóch osób:
2 kawałki filetowanego łososia
1 spore mango
1 avocado
sałata rzymska
roszponka
świeża kolendra
pestki granata
1 limonka
2, 3 łyżki sosu teriyaki
Sos:
Kawałek mango zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z oliwą,
sokiem z limonki lub cytryny i szczyptą soli.