Bardzo prosta rzecz, ale dzięki jakości użytych składników
bardzo wdzięczna. Kto nie miał okazji próbować mozzarelli z bawolego mleka to
polecam choć raz zaszaleć, nie jest ona aż tak droga, za to smak jest dużo
bardziej wyrazisty od tej z mleka krowiego. Oczywiście można ją zastąpić
zwykłą, tak samo jak dojrzewającą tyrolską szynkę zwykłym boczkiem i danie też
będzie smaczne, ale polecam jednak spróbować. Zrobione przeze mnie paczuszki to
w zasadzie przystawka, ale podając je z sałatą i jakimiś dodatkami jak np.
smażone grzybki czy bagietka, spokojnie może pełnić rolę dania głównego. Dlatego
też nie podaję ilości składników dla określonej liczny osób.
Przygotowanie:
Szynkę pokroić na bardzo cienkie plasterki, im cieńsze tym
danie będzie smaczniejsze.
Ułożyć je na krzyż, kładąc w środku mozzarellę, zawinąć w
paczuszki i spiąć wykałaczką.
Umieścić je w żaroodpornym naczyniu i piec w piekarniku
(ok.220C) z włączoną opcją grill ok. 4- 5 min, tak żeby boczek się przyrumienił
a mozzarella nie wypłynęła do naczynia.
Składniki:
mozzarella bufala 250 g (lub zwykła)
100 g
dojrzewającej szynka typu speck lub boczku
grzybki z patelni
liście sałaty i ziół.