Oryginalny przepis na Beef Wellington pochodzi oczywiście z
Anglii. Moja wersja wprawdzie sporo się od niego różni i tak naprawdę częścią
wspólną jest tylko sam sposób na pieczenie mięsa zawiniętego w ciasto. Reszta,
czyli rodzaj użytego mięsa nadzienie i samo ciasto to już bardzo dowolna
interpretacja. No może jeszcze trochę wygląda na Wellingtona:)
Przygotowanie:
Mięso zamarynować w czosnku, rozmarynie, oliwie, occie winnym, sosie
sojowym i odstawić na kilka godzin. Marchewkę i cukinię pokroić na bardzo
cienkie plasterki, zgrillować, trochę posilić i odstawić. Na kruche ciasto.
Przesianą mąkę rozetrzeć z pokrojonym w kostkę chłodnym masłem na drobne
grudki, wbić jajko i szybko wyrobić. Kulę ciasta schować do lodówki na ok. 30-40
min żeby się schłodziło. W tym czasie mięso oczyścić z przypraw, posolić,
popieprzyć i obsmażyć na mocnym ogniu ze
wszystkich strony zamykając jego pory. Odstawić do ostygnięcia.
Kiedy wszystkie składniki są już gotowe można przystąpić do zawijania.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2
mm, rozłożyć na nim zgrillowane warzywa, posmarować
oliwą i posypać listkami szałwii i natki pietruszki. Na warzywach położyć mięso
i zawinąć w ciasto, w ścisły i szczelny wałek. Obtoczyć w bułce tartej i
umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec w temperaturze 220C ok. 15-20 min w
zależności od wielkości polędwicy. Jeśli ktoś posiada termometr kuchenny to
warto go użyć i pilnować żeby temperatura wewnątrz mięsa nie przekroczyła 70-75C, dzieli czemu mięso po
rozkrojeniu będzie soczyste. Podawać z czym kto lubi, Ja zrobiłem to ze
smażonym szpinakiem, pieczarkami i prażonymi orzeszkami pinii.
1 średnia polędwica wieprzowa
kruche ciasto (200g mąki, 100g masła, jedno jajko, szczypta
soli)
1 niewielka cukinia
1 średnia marchew
gałązka rozmarynu
2-3 łyżki balsamicznego octu winnego
1 łyżka sosu sojowego
listki świeżej szałwii
natka pietruszki
2-3 ząbki czosnku
oliwa EV
sól, pieprz
Ja od zawsze myślalam, że Wellingtona robi się z ciasta francuskiego. Zawsze było za miekkie od wilgoci i owijałam mięso w naleśnik. Muszę wypróbować Twoj przepis.
OdpowiedzUsuńI masz rację, dlatego o swoim napisałem al'a Wellington:)
UsuńNie wiem czy kruche łatwiejsze w obyciu niż francuskie, ale chyba podobnie.