Kolejna tarta i kolejna pozycja dla bezmięsnych. Nie ma nawet co się o niej zbytnio rozpisywać, bo temat tart jest już dla wszystkich kulinarnych entuzjastów aż nadto oczywisty, a zakładam, że tacy właśnie zaglądają na blogi o gotowaniu. Nie mniej jednak postanowiłem zamieścić ten przepis , bo zestaw dodatków w nim użytych wydaje mi się bardzo trafiony i być może znajdzie się ktoś kto na niego jeszcze nie wpadł.
Przygotowanie:
Zrobione uprzednio ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, ułożyć w formie i podpiekać ok. 10-12 min w temp. 180C, przesmażając w tym czasie na patelni szpinak z czosnkiem, soląc go i pieprząc. Kiedy ciasto mamy już wstępnie upieczone wykładamy na nie warstwę szpinaku i układamy na nim plasterki pokrojonego na cienkie plastry camemberta na przemian z plastrami pomidora. Całość polewamy zalewą powstałą ze zmieszania jajka, śmietany, parmezanu, soli i pieprzu i pieczemy ok. 25 min w temp. 180C
Składniki:
kruche ciasto
krążek sera Camembert 125-150g
250g świeżego szpinaku
2 średnie pomidory
1/3 kubka parmezanu
150-180gt słodkiej śmietanki
1 jajko
sól, pieprz
Jak dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńnie wiem jakim cudem, ale jestem dopiero pierwszy raz u Ciebie na blogu. piękne zdjęcie, jedne z lepszych na blogach kulinarnych
OdpowiedzUsuńw tej tarcie są składniki, które uwielbiam, zapisuję przepis
pozdrawiam
Ależ pięknie u Ciebie! Ogromnie się cieszę, że znalazłam Twój blog - zostanę już na stałe, dobrze?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie:)
Dziękuję za ciepłe słowa i zawsze zapraszam.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam również
Przepyszne ciasto wychodzi - takie kruche, idealne :) Choć zamieniłam troszkę zwykłą mąkę na pełnoziarnistą, a zamiast camemberta i parmezanu dałam fetę, pycha! :)
UsuńMiło mi. Zawsze się polecam:)
OdpowiedzUsuń