To danie to absolutna klasyka i przysmak regionu Friuli.
Jest rodzajem placka ziemniaczanego, któremu najbliżej chyba do szwajcarskiego
rosti, zapewne z powodu sąsiedztwa . Trudno raczej znaleźć je w
restauracyjnym menu i najczęściej można je zjeść w domach. Może być daniem
samym w sobie, ale może też występować jako dodatek skrobiowy w daniu głównym,
np. z salsicccią, a ponieważ ostatnio ją zrobiłem postanowiłem
zaprezentować właśnie taki zestaw. O smaku frico di patate stanowi ser
Montasio, bezwzględnie najpopularniejszy w tym regionie, ale z tego co wiem dostępny
również w Polsce w sieci Piccola Italia więc jakby ktoś chciał zafundować sobie
frico to problemu żadnego nie ma.
Przygotowanie:
Frico di patate
Ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki
(poniżej 1 mm)
nożem, melakserem lub na mandolinie. Wrzucić na rozgrzaną, najlepiej teflonową
patelnię z oliwą. Na początku smażyć ziemniaki wraz igłami rozmaryny na sporym
ogniu, co chwilę mieszając. Po 10 min zmniejszyć ogień, posolić, popieprzyć i
dalej smażyć. Po kolejnych 10 min dodać starty na grubych oczkach ser i dalej
smażyć ciągle mieszając. Kiedy minie kolejne 10 min zwiększyć ogień i lekko
ubić łopatką formujący się powoli placek. Kiedy się zezłości z jednej strony,
trzeba go za pomocą drugiej patelni lub talerza przewrócić na drugą stronę
uważając żeby się nie rozleciał.
Salsiccia
Składniki dla 4 osób:
600-700 g
ziemniaków
250-300g sera Montasio (dojrzewającego 6-mcy)
spora gałązka rozmarynu
oliwa EV
sól, pieprz
+ po dwie trzy kiełbaski na osobę
O dziekuje za zamieszczenie dania regionalnego. Bardzo mnie interesuje :-)
OdpowiedzUsuńBędzie książka?
UsuńVEGE...?!
OdpowiedzUsuńpewnie otagowałem z myślą o samym frico:)
UsuńDzisiaj wreszcie zrobiłam to zachwycające danie, w wersji bezmięsnej, bo mięso jadam tylko z ryb. Warto było zamówić u rodziny ser.Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTakie wpisy lubię jednak najbardziej:)
Usuńpzdr.