Jak już pisałem przy okazji prezentacji samych klusek, można
je podawać praktycznie ze wszystkimi sosami z którymi podaje się makaron. Do
swoich postanowiłem wymyślić jednak coś specjalnego, choć muszę przyznać było w
tym trochę przypadku. Tym przypadkiem był wiejski królik którego dostałem
prezencie, któremu poprzez użyte dodatki nadałem nieco śródziemnomorskiego charakteru. Od klasycznych włoskich dań
makaronowych odróżniają je jedynie proporcje klusek i sosu, którego do makaronu
zwyczajowo zbyt wiele się nie daje. W swoim daniu potraktowałem tę kwestię trochę po polsku i
dodałem go więcej, jak na przykład w kopytkach z sosem. Polecam na każdą
okazję. Zarówno sos jak i same gnocchi można przygotować wcześniej, a ładnie
podane mogą być nie lada atrakcją na podczas niedzielnego obiadu i pełnić nawet
rolę dania głównego.
Przygotowanie:
Comber oddzielić od kości i zamarynować w oliwie, czosnku,
rozmarynie, karczochach i otartej skórce z cytryny i odstawić na kilka godzin.
Pozostały fragment kręgosłupa zalać niewielką ilością wody, gotować ok. 40–60
min, aż pozostanie niewiele płynu (ok. ½ kubka) i odstawić. Można oczywiście
sobie darować gotowanie tego wywaru i użyć bulionu drobiowego, ale moim zdaniem
szkoda marnować tyle dobrego smaku.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić zamarynowane i posolone mięso,
obsmażyć na złoty kolor, zdjąć z patelni i odstawić. Dodać posiekaną w
drobniutką kostkę cebulę, czosnek i smażyć chwilę na pozostałej po obsmażeniu
mięsa oliwie . Dolać wino, szałwię, anchois, rozmaryn, bulion i gotować wszystko ok. 10 min redukując nieco
płyny. Następnie dodać pokrojony w plastry comber i dusić wszystko kolejne 10
min, dodając pod koniec masło, karczochy oraz posiekaną natkę i liście selera
naciowego. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Parmezan do podania będzie tu
jak najbardziej na miejscu. Wino moim zdaniem białe, ale i czerwone da radę:)
Składniki dla dwóch
osób:
comber z królika lub inna część
½ cebuli
2 małe ząbki czosnku
kilka kawałków marynowanych karczochów lub świeży
½ kubka bulionu z królika lub drobiowego
2-3 fileciki anchois
szałwia
rozmaryn
chlust białego wina
otarta skórka z ½ cytryny
seler naciowy
½ łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanych liści selera naciowego
2 łyżki masła
oliwa EV
sól, pieprz do smaku
Wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam królika.
OdpowiedzUsuńZ królikiem też smakują wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńJestem ich fanką i chyba jadłam już wszystkie wersje...
Pozdrawiam!
woow, z królikiem!
OdpowiedzUsuńale wykwintnie :]
do czego w smaku podobny jest królik jeśli w ogóle można to jakoś porównać? bardziej kurczak, czy mocniejsze w smaku i zapachu mięso kaczki? czy mięso nie jest gumowate?
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo estetycznie
Zdecydowanie kurczak albo indyk, zarówno w smaku jak i w strukturze, ale w smaku trochę bardziej wyraziste.
Usuń