poniedziałek, 29 marca 2010

Sola faszerowana

Do wiosny i świeżych warzyw jeszcze wprawdzie daleko, a ponieważ dieta u mnie w pełni i  posługuje się głownie schematem ryba-warzywa, kurczak-warzywa możliwości nie są jakieś szczególne. Ale jak to zwykle bywa potrzeba jest matką wynalazku i okazało się, że mimo początkowego braku pomysłu, z tego co jest dostępne można oczywiście wymyślić jakieś lekkie i nie pozbawione smaku danie. Padło na solę, bo jest dość łatwa w obróbce, co jest dość ważne, zważywszy na zaplanowane zwijanie. 

Przygotowanie:

Filety delikatnie rozbić przez folię tłuczkiem na grubość ok. 0,5cm , posolić, popieprzyć i odstawić. Zblanszować szpinak i odstawić. Pokroić fetę i paprykę w kostkę. Kiedy mamy już tak przygotowane produkty możemy przystąpić do zwijania roladek. Na rozklepaną rybę wykładamy szpinak kawałki fety, papryki, solimy, pieprzymy, zawijamy i związujemy nitką. Następnie smażymy na patelni na złoto ok. 10 -15 min, a później jeszcze chwilę po skropieniu białym winem. Po wyjęciu przekrawamy na pół, podajmy na gotowanej cukinii lub innych warzywach i polewamy sosem. Jeśli ktoś ma ochotę to jakiś dobry ryż, na przykład jaśminowy będzie tu z pewnością pasował. 

Sos:

Podsmażamy na oliwie szalotki, wlewamy białe wino, bulion rybny, kapary, skórkę z cytryny i redukujemy. Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Składniki dla dwóch osób:

ok. 300g filetów z soli
ok. 300g świeżego szpinaku
10 dkg fety
pół czerwonej papryki
1 duża cukinia
2 chlusty białego wina
2 szalotki
łyżka kaparów (opcjonalnie)
łyżeczka otartej skórki z cytryny
łyżka koperku
sól, pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz