poniedziałek, 17 stycznia 2011

Królik w śmietanie

Zrobienie czegoś z królika chodziło za mną już od dawna, zwłaszcza, że jest dość łatwo dostępny w wielu supermarketach. Nawet mięsożerca, a już na pewno taki, który choć trochę myśli o swoim zdrowiu i stara się nie jeść zbyt dużo czerwonego mięsa przeżywa chwilę znudzenia. No bo ile w końcu można jeść kurczaki czy indyka. Zważywszy na swoją umiarkowaną cenę królik wydał mi się dla nich ciekawą alternatywą. Kupiłem więc sztukę, podzieliłem na porcję i przystąpiłem do działania, mając w pamięci jakiś przepis z jednego z brytyjskich programów kulinarnych na BBC.

Przygotowanie:
Królika podzielić na części: nogi, przednie łapy i comber, czyli środkową część krzyżowa
ze schabem. Mój okaz akurat nie był zbyt wielki bo ważył ok. kilograma i po odłożeniu na inną okazję combra okazał się być odpowiedni do przygotowania posiłku dla dwóch osób, no może dwóch głodnych osób bo porcje były solidne. Tak przygotowane, posolone i popieprzone kawałki oprószyć mąką, podsmażyć na patelni i odstawić. Następnie na tej samej patelni smażyć przez chwilę cebulę, czosnek, pora, selera naciowego, dodać tymianek, szałwię, dolać białe wino, bulion i zagotować. Dodać kawałki podsmażonego królika i dalej gotować ok. godziny. Wyciągnąć mięso, dodać świeżo rozgnieciony czosnek, śmietanę i zagotować. Przetrzeć przez sito sos pozbywając się warzyw, dodać królika, zagotować, zredukować i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażyć grzyby dodając do nich natkę pietruszki i wyłożyć je na królika. Podawać z ryżem lub ziemniakami. 



Składniki dla dwóch osób:

kawałki królika  
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
½ średniego pora
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżeczki suszonej szałwii
chlust białego wina
150-200 ml słodkiej śmietanki (18-30%)
ok. 200 g jakiś grzybów
oliwa do smażenia  
1 łyżka natki pietruszki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz