środa, 3 sierpnia 2011

Pstrąg w bakłażanie



Pstrąg pieczony w folii z cytrynką, masłem i koperkiem jest smaczny, ale ileż można go w tej postaci jeść. Nawet wszystko co najlepsze w końcu się przejada, dlatego każda nowa forma podania tej ryby wydaje się być interesująca. Przepis, a właściwie pomysł na tę wersję poznałem niegdyś od jednego kucharza, ale nie byłbym sobą gdybym go nie zmodyfikował. O oryginale jednak wspomnę, bo być może znajdzie się na niego jakiś chętny. Swoją wersję odchudziłem, pozbawiając pieczarki śmietany, a zamiast solidnej porcji pure z ziemniaków zaserwowałem dwa małe ziemniaczki z wody i trochę bobu. Wybór pozostawiam Wam.















Przygotowanie:

Pstrąga oskrobać i wykroić filety i usunąć ości. Bakłażana pokroić w bardzo cienkie plastry, ok. 1 mm (najlepiej na maszynie do krojenia chleba). Jeśli plastry wyjdą zbyt grube to wówczas bakłażan będzie zbyt sprężysty żeby owinąć nim rybę. Trzeba go wtedy trochę zmiękczyć na parze, tak żeby był wiotki, ale nie rozpadał się. Tak przygotowanym bakłażanem owinąć w miarę możliwości ścisło posolone i popieprzone filety, całość również lekko posolić i odłożyć. Kiedy ziemniaki i bób się gotują należy pokroić pieczarki i podsmażyć je na złoto przyprawiając na końcu natka pietruszki, solą i pieprzem. Zawiniątka z ryby smażyć na średnio rozgrzanej oliwie klika minut z każdej strony w zależności od grubości filetów. Podawać od razu. 










Składniki dla dwóch osób:

1 duży pstrąg
1/2 bakłażana
300 g pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka małych młodych ziemniaków
garść ugotowanego bobu (opcjonalnie)
oliwa EV
sól, pieprz

3 komentarze:

  1. Fajne. Ja od jakiegoś czasu planuję zrobić roladki z bakłażana z miecznikiem. Może w weekend...

    OdpowiedzUsuń
  2. swietnie brzmi i na pewno super smakowalo :)
    Pstrag jest jedna z najsmaczniejszych ryb :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie tu u Ciebie :) Swietny przepis na rybke.

    OdpowiedzUsuń