poniedziałek, 7 listopada 2011

Sałata z wędzoną rybą i jajkiem przepiórczym

Fantastyczna sałata, zwłaszcza dla entuzjastów wędzonych ryb. Tego że jest niskokaloryczna w zasadzie pisać nie trzeba, ale gdyby ktoś miał wątpliwości to jedną porcję oceniam na jakieś max. 250-300 kalorii. Tak więc jako posiłek podczas diety sprawdza się idealnie, a przy tym nie jest pozbawiona smaku, co uważam za jeden z kluczowych elementów stanowiących o skuteczności każdej diety. Żywienie się byle czym, pod względem smaku, prowadzi zawsze do tego samego, czyli do późniejszego odrabiania zaległości. Dlatego właśnie posiłki w każdej diecie powinny być możliwie urozmaicone i smaczne. I taka właśnie jest ta sałata.
Nie pamiętam skąd znam na nią przepis, bo robię ją już od dawna, ale mój pomysł to raczej nie jest, czego oczywiście żałuję bo jest bardzo dobra, a wszystkie składniki świetnie do siebie pasują. Do jej przygotowania można użyć praktycznie każdej wędzonej ryby, ale chyba najbardziej pasuje pstrąg. Ponieważ zbytnio za nim nie przepadam użyłem grenadiera, rybę będącą częstym gościem na moim blogowym i nie tylko stole, która wciąż nie przestaje mnie zachwycać. Sprawdziła się jak zawsze.


Sposób przygotowania

Wielkich hec z przygotowaniem tego dania to nie ma i sprowadza się ono jedynie do ugotowania, pokrojenia jajek i umieszczenia ich z pozostałymi produktami na talerzu. Aaaa… i jeszcze sos. Nic prostszego. Do śmietanki należy dodać tarty chrzan, w ilości odpowiedniej do mocy korzenia i naszych upodobań. Przyprawić na końcu do smaku sokiem z cytryny. Gotowe.

Składniki dla dwóch osób:

Mix sałat
ok. 200 g wędzonej ryby
kilka jajek przepiórczych
kilka pomidorków cherry
½ kubka słodkiej śmietanki
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz
świeży koperek

6 komentarzy:

  1. No, nareszcie kolejny przepis! Przed zrobieniem takiej sałatki powstrzymuje mnie tylko niepewność w kwestii świeżości kupowanych jaj przepiórczych. Ale wiem, że to one właśnie stanowią clou przepisu. A połączenie pstrąga z sosem chrzanowym od dawna uważam za bezbłędne!

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejna pyszna propozycja!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety żadnego maila od Ciebie nie dostałem.
    I w związku z tym umieram z ciekawości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To proszę sprawdzić jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. An-niu

    Jajka przepiórcze użyłem tylko ze względu na ich zgrabność, ale można je spokojnie zastąpić zwykłymi. A co do Przepiórczych to chyba są bezpieczniejsze id kurzych.

    pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń