środa, 9 maja 2012

Pstrąg i warzywa






































Dawno pstrąga nie jadłem, bo jakoś specjalnie za nim nie przepadam, ale co zrobić kiedy czasem nie ma wyboru, a ryby przecież jeść trzeba. Okazało się jednak, że w zestawie z sałatką z pora, selera i jabłka nie był taki najgorszy, żeby nie powiedzieć bardzo dobry, ale trudno będąc na diecie  o obiektywizm, bo wszystko smakuje dużo bardziej:) Z Drugiej strony z tak pasujących do siebie składników nie mogło powstać nic niedobrego. Wszystko zgodnie z moją dewizą diety, czyli: mało kalorii, dużo smaku. Polecam to danie wszystkim liczącym kalorie. 

Przygotowanie:

Filety pokroić na mniejsze kawałki, posolić, lekko popieprzyć, skropić  sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na jakiejś 20 min. Po wyjęciu smażyć na rozgrzanej oliwie kilka minut w zależności od ich grubości. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostałą po smażeniu patelnię mocno rozgrzać i dolać do niej cydr. W czasie kiedy cydr się redukuje na drugą patelnię z oliwą wrzucić pokrojone w julienne; por, jabłka i seler naciowy, lekko posolić i smażyć chwilę aż lekko zwiotczeją, ale nie całkiem, mają być sprężyste. Do zredukowanego cydru dodać masło, śmietankę i gotować jeszcze chwilę dodając na końcu natkę i przyprawiając całość do smaku i sokiem z cytryny. Wyłożyć na talerz, polać sosem, zjeść.


Składniki dla dwóch osób

2 niewielkie filety z pstrąga lub jeden duży
2 łodygi selera naciowego
1 jabłko
½ sporego pora
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
ok. 100 ml cydru lub pół na pół soku jabłkowego i białego wina
sok z cytryny, sól, pieprz do smaku 

12 komentarzy:

  1. Dużo ryb w ostatnich postach. Lubię to :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Duży brzuch moja droga:)) Ale muszę przyznać, że też lubię ryby.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja lubie do Ciebie zaglądać i podglądać i zapisywać co fajniejsze przepisy. :)
    Pstrąga lubię bardzo! w ogole ryby lubię
    na duży brzuch, to najlepiej robią wakacje od kuchni. Wiem z autopsji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wakacje wakacjami, ale jeść przecież coś trzeba:))

      Usuń
  4. Takie śliczne to, ale tak maluteńko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duży brzuch mała porcja:) ale śmiało, możesz sobie przecież sprawić podwójną.

      Usuń
  5. Dawno tu nie byłam, a tu takie zmiany ;) Biały kolor jest ZDECYDOWANIE! lepszy od czerni ;) A nagłówek przepiękny ;) wiosenne odświeżenie bloga, przyniosło niesamowity efekt!! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne danie, wygląda efektownie i smacznie !

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie dietetycznie. Ja pstrąga bardzo lubię więc powinno mi bardzo smakować:):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe Krysiu, bo Twój komentarz wrzuciło mi do spamu i dopiero teraz zauważyłem.

    pzdr:)

    OdpowiedzUsuń