czwartek, 14 czerwca 2012

Pissaladire






































Jeden z klasycznych francuskich wypieków pochodzący z południa, a konkretnie z Nicei. Najczęściej kategoryzowany jako tarta, ale ja do tart bym go raczej nie zaliczył, bo bardziej przypomina pizzę, chociażby ze względu na użyte do jej przygotowania ciasto. Jak zwał tak zwał, ale przekąska jest z tego pierwszorzędna, moim zdaniem ze względu na zestawienie słodkiej cebuli i słonego anchois. Ale uprzedzam, nie wszystkim musi smakować, danie należy do dość wytrawnych. 






















Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, zmieszać je z mąką, solą i wyrabiać ok. 10 min tak aby ciasto było miękkie ale sprężyste. Ostawić do wyrośnięcia. W tym czasie obrać i pokroić w piórka cebulę. Smażyć a potem dusić na wolnym ogniu ok. 1 godziny (aż będzie miękka i pozbawiona nadmiaru wody), przyprawiając tymiankiem, solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Kiedy będzie gotowa odstawić do ostygnięcia.  Z ciasta uformować kulę, a następnie rozwałkować ją lub rozciągnąć na okrągły placek (jak pizzę), tyle że trochę grubszy ok. 1-2 cm. Rozłożyć na nim warstwę cebuli anchois, paprykę i oliwki. Piec (220 C) ok. 15 min w zależności od grubości. 

Składniki na jedną sztukę ok. 30cm

½ grillowanej papryki
½ małego słoiczka anchois
czarne oliwki
700-800g czerwonej cebuli
kilka gałązek tymianku
2-3 łyżki cukru
1-2 łyżki octu winnego

ciasto:
200g mąki na chleb
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy EV
150ml ciepłej wody







11 komentarzy:

  1. Wygląda zabojczo, az zjadło jedną literkę w tytule : pissaladi-è-re ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cholera, możliwe, że oryginalnie tak się pisze:)) Użyłem najwyraźniej wersji zangielszczonej, która też funkcjonujeAle już chyba zmieniać nie będę.
      pzdr.

      Usuń
    2. A moze to edytor zglupial i zjadl literke z akcentem?
      Po angielsku chyba jednak tak jak po francusku : http://en.wikipedia.org/wiki/Pissaladi%C3%A8re

      Usuń
  2. apetyt rośnie przy takich pięknych zdjęciach :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To zdecydowanie moje danie, szczególnie kiedy potrzebuje czegoś naprawdę bardzo wyrazistego w smaku. Super, wcześniej nie znałam. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Francuskie wytrawne przekąski są tym co lubię :-)

    OdpowiedzUsuń