niedziela, 18 lipca 2010

Sałata z wędzonym tuńczykiem

Do tego, że sałaty są zdrowe i że ryby trzeba jeść, wciąż niestety trzeba wiele osób przekonywać i ze wstydem przyznaję, że sam kiedyś do tej grupy należałem. Życie i zdrowie często weryfikuje nawyki żywieniowe i tak też się stało w moim przypadku. Trzeba było coraz częściej kupować w sklepie warzywa, ryby, sałatę i inne niedoceniane wcześniej produkty, a później w domu przygotować z nich coś co dałoby się zjeść, a jeszcze lepiej, żeby było dobre. I tym właśnie sposobem powstało w mojej kuchni parę smacznych dań. Specjalnego przepisu na tą sałatę nie podaję, bo go nie ma. Trzeba tylko kupić świeże składniki i je ze sobą zmieszać. 

Składniki dla dwóch osób:

jeden mały wędzony tuńczyk
mix sałat (lodowa, frise, radicchio)
mały słoik czarnych oliwek
cztery plastry sera feta
jeden nieduży świeży ogórek
pół papryki żółtej
pół papryki czerwonej
winegret z oliwy z oliwek i cytryny 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz