 Kolejna  lekka sałata powstała zimą w celach higieny kalorycznej, która okazała  się również świetnym daniem na upalne dni. Równie dobrze może pełnić  rolę przystawki pobudzającej apetyt jak i eleganckiego dania głównego. A  do jej zalet należy dołączyć jeszcze dwie, jest prosta i szybka w  wykonaniu. Podstawą sukcesu w tym przypadku jest dojrzałe avocado i słodka, soczysta pomarańcza.
Kolejna  lekka sałata powstała zimą w celach higieny kalorycznej, która okazała  się również świetnym daniem na upalne dni. Równie dobrze może pełnić  rolę przystawki pobudzającej apetyt jak i eleganckiego dania głównego. A  do jej zalet należy dołączyć jeszcze dwie, jest prosta i szybka w  wykonaniu. Podstawą sukcesu w tym przypadku jest dojrzałe avocado i słodka, soczysta pomarańcza. Przygotowanie
Pomarańczę obrać ze skórki i wykroić z niej cząstki, zostawiając wszystkie białe części, a z pozostałości wycisnąć sok i zachować. Następnie obrać avocado ze skórki, pokroić na cząstki, skropić cytryną, żeby nie ściemniało i ułożyć na talerzu w wachlarzyk na przemian z pomarańczą.  Ozdobić czarnymi oliwkami, prażonymi płatkami migdałów, polać winegretem i gotowe. Można oczywiście zamiast w cienkie plastry pokroić owoce w kostkę, przemieszać z listkami zielonej sałaty, która zwiększy objętość całego dania i podać je w miseczce, rzecz gustu i potrzeb. Wskazane będzie tu z pewnością towarzystwo schłodzonego chardonnay  lub jakiegoś gewurztraminera.
 
 Vinegret:
Sok z pomarańczy pozostały po jej obraniu i wykrojeniu, mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki i odrobiną oliwy z oliwek extra vergine, ale tak, aby oliwa nie zdominowała smaku całego sosu.
Składniki na jedną porcję:
Duża dojrzała pomarańcza 
Duże dojrzałe avocado 
Pół kubka czarnych oliwek 
Duża garść uprażonych migdałów 
 

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz