poniedziałek, 24 stycznia 2011

Tymbaliki z wędzonego łososia



Sałatka z ryżem generalnie najlepiej mi się nie kojarzy i raczej za nią nie przepadam. Zazwyczaj występuje na domowych imprezkach w zestawie z tuńczykiem i różnymi warzywami, jest sucha i bez wyrazu. Sam nawet nie wiem co mnie naszło żeby sobie coś takiego przyrządzić, ale…. zrobiłem i muszę przyznać, ze było całkiem niezłe. Tak więc przedstawiam swoją wersję sałatki ryżowej, a w zasadzie pomysł na nią, bo składniki do jej wykonania można użyć w zasadzie dowolne, w zależności od upodobań.














Przygotowanie:

Ugotować ryż al dente przelać zimną wodą i odstawić. Pokroić składniki farszu w drobną kostkę, dodać do ryżu i zmieszać wraz z sokiem z cytryny i niewielką ilością majonezu, tak aby tylko zespoił całą mieszankę. Tak przygotowanym farszem należy napełnić wysmarowane wcześniej oliwą i wyłożone folią spożywczą i łososiem foremki. Następnie zamknąć od góry plastrami łososia zwinąć folią i odstawić do lodówki. Przed  podaniem wyciągnąć z foremki i pozostawić chwilę, aby danie się trochę ogrzało. Tutaj podaję link do zdjęć z wyrobu teryny, bo technika jej wykonania jest w tym przypadku bardzo zbliżona. Ilości składników nie podaję, bo wszytko robiłem na oko, poza tym trudno w tym przypadku o jakieś konkretne proporcję, to kwestia smaku.


Składniki:

wędzony łosoś
ryż basmati lub jaśminowy
feta
świeży ogórek
seler naciowy z listkami
sok z lemonki lub cytryny
kapary
majonez
oliwa EV

11 komentarzy:

  1. Jestem rozczarowany i czekam w końcu ja jakąś krytykę:))

    pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  2. no to ja zaczynam: wyglada pieknie, ale juz sklad chemiczny mi nie odpowiada. Ogorek+losos jak najbardziej, ale juz ogorek+losos+seler naciowy niekoniecznie, bo jak znam smak selera to go czuc, wiec co w takim razie robi ogorek? Dodaje chrupkosci? Ryzu jasminowego, kaparow i majonezu w tym zestawie komentowac nie bede :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ chętnie wysłucham dlaczego majonez i kapary do siebie nie pasują? albo ten ryż jaśminowy... że pachnie jaśminem czy może jego tajskie pochodzenie nie licuje z łososiem?
    Tylko aby rzeczowo, chyba, że po prostu rozmawiamy o gustach:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Selera naciowego nie jestem pewna (po prostu dlatego, że za nim nie przepadam;)), ale poza tym - brzmi fenomenalnie... choć sama nigdy nie pomyślałabym o takim zestawieniu. Chętnie wypróbuję, tym bardziej, że pomysł tymbalików, ich piękny kształt i wygląd podziwiam już od wielu lat! Teraz mam dodatkową motywację, by wreszcie spróbować je przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  5. majonez i kapary pasuja razem. Moim zdaniem nie pasuje zestawienie ryzu jasminowego o bardzo specyficznym (i delikatnym smaku), ktory wydaje mi sie kolidowac wlasnie ze smakiem kaparow i jeszcze w dodatku wymieszany z majonezem, nie nalezacym do subtelnych dodatkow. O ogorku i selerze juz napisalam. Tak wiec widzialabym te tymbaliki robione z czesci skladnikow:na przyklad majonez, seler, kapary albo ryz, ogorek, cytryna.

    OdpowiedzUsuń
  6. i tak jeszcze pomyslam, ze dobre bylyby nadziane salatka warzywna. Lub czyms z fasola.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie i mimo że preferuję proste składy potraw, to bardzo bym chciała tego łososia spróbować. Chociaż przyznam, że odrobinę ten ser feta jakoś mi tam nie do końca odpowiada.
    Poza tym nigdy nie ukrywałam, że lubię jedzenie upaćkane majonezem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. fety w zestawie nie zauwazylam, bo bym sie do niej -jako dodatkowi do ryzu, kaparow, ogorka, majonezu i selera -przyczepila wczesniej :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czepiacie sie...wyrażnie jest napisane "...składniki do jej wykonania można użyć w zasadzie dowolne, w zależności od upodobań." ja zrobiłam ze składnikami podobnymi do zrobienie sushi-awokado,surimi,ogorek,ocipinke zielonej pietruszki zamiast majonezu dalam serek philadelphia-rewelacja:)pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń