wtorek, 11 października 2011

Kaczka z figami

































Wyjątkowo proste do wykonania danie i to praktycznie dla każdego. Czas przygotowania to ok. 10 – 15 mi

Przygotowanie:
Filety posolić, popieprzyć i smażyć na patelni ok. 7-10 min w zależności od grubości i tego jaki stopień wysmażenia lubimy. Prezentowane poniżej siedziały na patelni 10 min i wyszły dość mocno wysmażone. W tym czasie na drugą patelnię dodać dwie łyżki miodu, mocno podgrzać i skarmelizować na nim figi dodając w trakcie startą skórkę i kilka kropel soku z cytryny. Proces powinien trwać dosłownie kilka minut, żeby figi się nie rozpadły. Usmażoną kaczkę zdjąć z patelni i odstawić na 2-3 min, żeby trochę odpoczęła. Następnie pokroić w plastry i ułożyć na talerzu z figami i gotowanym kilka minut w osolonej o pocukrzonej wodzie groszkiem cukrowym. Pisałem że łatwo:)














Składniki dla dwóch osób:

2 niewielkie piersi z kaczki
kilka świeżych fig
groszek cukrowy
skórka z 1 cytryny i trochę soku
2 łyżki miodu 
sól, pieprz,
½ łyżeczki cukru
oliwa EV

3 komentarze:

  1. Uwielbiam kaczke. To danie wyglada niezwykle apetycznie wiec podkradam przepis :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Połaczenie fig z mięsem jest zawsze niezawodne! Sama wykorzystałam je w sobotę, ale z polędwiczkami wieprzowymi, a teraz marzy mi się kaczka:)

    OdpowiedzUsuń