sobota, 22 października 2011

Przekąski z ciasta francuskiego


Proste, nie wymagające zbytniego zachodu, a przy tym dość efektowne przekąski. Można je podać wraz z sałatami czy serami jako przystawkę albo jako danie typu finger food na jakimś cocktail party. Doskonale sprawdzi się też w letnim piknikowym koszyku. Ich zrobienie nie zajmie nam dużo czasu pod warunkiem, że nie weźmiemy się za samodzielną produkcję francuskiego ciasta. Jeśli jednak ktoś jest bardzo ambitny to też problemu nie widzę, chociaż uważam, że cała wartość tej przekąski tkwi właśnie w prostocie i szybkości przygotowania, zwłaszcza kiedy przygotowujemy przyjęcie z wieloma czasem pracochłonnymi daniami. Te różnego rodzaju wypieki z ciasta francuskiego praktycznie robią się same, a w dodatku można je przyrządzić na wiele różnych sposobów i smaków. Poza prezentowanymi przeze mnie mogą to być również koszyczki, paszteciki czy tartaletki, które można nadziać lub wysmarować praktycznie wszystkim, ale najlepiej tym co lubicie najbardziej:) 

 




































Moje dwie wersje to szynka Serrano i Masdamer i druga z czymś w rodzaju tapenady z grillowaną papryką i warzywnym ratatouille. Zamiast sposobu ich przygotowania zamieszczam zdjęcia, które z powodzeniem powinny zilustrować cały proces. Czas pieczenia ok. 15-20 min w temp. ok 180C.

 

7 komentarzy:

  1. Przepięknie wyglądają :) Idealne jako przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro mam gości więc chętnie wystartuję z takim cudem. dzięki

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zrobić to nadzienie z pierwszego zdjecia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokroić warzywa (cukinia, papryka, pieczarki, bakłażan) w drobną kostkę i przesmażyć na patelni z cebulką dodając trochę posiekanych pelati lub przecieru pomidorowego. CAłośc oczywiście przyprawić do smaku. Można też podlać trochę białym winem.

      Usuń
  4. Próbowałam, są przepyszne! Robią furorę na moich spotkaniach ze znajomymi :).

    OdpowiedzUsuń