piątek, 16 marca 2012

Cebula faszerowana






































Okazuje się że nawet ze zwykłej cebuli można zrobić całkiem sensowne danie. Sam patent na jej faszerowanie podpatrzyłem u Francuzów, którzy robią w ten sposób przystawkę. Ale można ją również użyć jako dodatku do dania głównego, albo wzbogacając o dodatki  zrobić pełnoprawne danie główne, w dodatku wegetariańskie, o które przynajmniej u mnie zawsze dość trudno:)

 
Przygotowanie:

Cebule obrać z wierzchniej warstwy i wrzucić do osolonej, gotującej wody na ok. 20-30 min w zależności od wielkości cebuli. Po tym czasie ostudzić, odciąć górną część i małym widelczykiem, delikatnie, pozostawiając kształt wydłubać jej środek. Następnie posiekać go wraz z orzechami i zmieszać z częścią sera i dwiema łyżkami posiekanej natki pietruszki i oliwą, tworząc w ten sposób farsz do nadziewania. Napełnić nim cebule, układając na wierzchu kawałki sera, posypać tartą bułką i zapiekać w piekarniku (200C) ok. 10-15 min.
Na sos. Podsmażyć na oliwie czosnek i cebulę, dodać chlust białego wina i odparować. Dolać śmietankę, zagotować, zredukować i dodać resztę posiekanej natki pietruszki. Gotować jeszcze chwilę przyprawiając całość solą i pierzem. 


 
Składniki:

6 średnich czerwonych cebul
50-70 g gorgonzoli
50 g orzechów włoskich
łyżka tartej bułki
mały pęczek natki pietruszki
½ kubka słodkiej śmietanki


Kulki ryżowe:

Gruszkę i selera pokroić w drobną kostkę i smażyć na patelni kilka minut. Lekko osolić, zmieszać z ciepłym ryżem i obtoczyć w zmielonych włoskich orzechach. Podawać na ciepło.

1/2 gruszki
1 kawałek selera naciowego
2/3 kubka ugotowanego kleistego ryżu jaśminowego
trochę zmielonych włoskich orzechów

5 komentarzy:

  1. Fantastyczny blog! Przepisy niesamowicie smaczne i często nieznane, świetne zdjęcia. Zdecydowanie zamieniam sie w stałego bywalca:) CO do przepisu na cebule- Pyszne! Z takich klimatów polecam ci cebule grillowana. Przecina sie taka na 4 czesci ale nie do końca tak zeby sie jeszcze jakos trzymała. Do srodka wsadzamy plasterek masla, duza tymianku, lyzke octu balsamicznego i troche czarnego pieprzy (najlepiej młotkowany) wszystko zamykasz szczelnie folia aluminiowa i pieczesz na grillu (ja zawsze z kawałkiem steka) przez okolo 20- 30 minut- Tez pyszne;)
    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kusi, żeby wypróbować! Jak to pięknie zaaranżowałeś...

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe danie, piękne zdjęcia, no i wegetariańskie, jestem wniebowzięta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudna!!! narobiłeś mi apetytu!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń