czwartek, 29 września 2016

Sałata z grillowanym łososiem, mango i avocado



Bardzo prosta i niezbyt wymagająca sałata. Jej przygotowanie, po za marynowaniem ryby zajmuje dosłownie 15 min. Idealna na lato. Kieliszek białego będzie pasował do niej idealnie:)







Sposób przygotowania:

Mango obrać ze skóry i pozbyć się pestki. Część, ok. 1/3 zetrzeć na drobnych oczkach tarki i zostawić do przyrządzenia marynaty i sosu, a pozostałość pokroić na spore kawałki i odstawić. Łososia zamarynować w startym mango, skórkach i soku z limonki, sosie teriyaki i odstawić na przynajmniej godzinę. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową i grillować na niej rybę po kilka minut z każdej strony w zależności od grubości fileta. Avocado obrać ze skóry, wyciąć pestkę i ułożyć na sałacie wraz mango i łososiem. Sypnąć pestkami granatu, świeżą kolendrą i polać sosem.


Składniki dla dwóch osób:

2 kawałki filetowanego łososia
1 spore mango
1 avocado
sałata rzymska
roszponka
świeża kolendra
pestki granata
1 limonka
2, 3 łyżki sosu teriyaki

Sos:
Kawałek mango zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z oliwą, sokiem z limonki lub cytryny i szczyptą soli.

2 komentarze: