niedziela, 23 sierpnia 2020

Wegańskie Stripsy

Dodaj podpis
 














































Mały powrót do bloga zacznę od dania wegan. W końcu po latach bycia mięsożercą i ja zgonie z owiązującą modą stałem się wegetarianinem:) Nie mam zamiaru nikogo nawracać, ale kto wie może uda mi się chociaż zachęcić pokazując na swoim przykładzie, że bez mięsa da się żyć i to nawet całkiem smacznie. Najłatwiej przekonać do tego gotowaniem potraw które swoim smakiem i wyglądem udają mięso, ale cudów proszę się nie spodziewać i oczko trzeba jednak trochę przymrużyć. Same zamienniki czyli w tym przypadku seitan i tofu mięsem nie smakują, ale przy ich odpowiednim przyprawieniu i podaniu wraz ze wszystkimi dodatkami można się naprawdę zapomnieć. Dodatki można oczywiście kupić, ale jeśli zrobimy je sami nasze danie zyska dodatkową wartość. Przepis jest moją kompilacją doświadczeń innych autorów.

Oto więc mój burger z wegańskimi stripsami, frytkami, domowym barbacue i majonezem jalapeno.

Stripsy

Tofu, pastę miso, musztardę dijon, pieczarki, śmietankę sojową, szałwię i estragon zblendować na dość rzadką masę. Następnie wymieszać z seitanem i drożdżami i zgniatać jak ciasto, przynajmniej kilka minut, co pozwoli otrzymać odpowiednią strukturę i konsystencje. Odstawić na 15 min. Po tym czasie ciasto, które powinno być dość zbite i ciągnące, rozbić lub rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Powstałego placka uformować dowolnej wielkości „kotlety”, wykrawając je nożem lub żeby bardziej przypominały kawałki mięsa rozrywając rękoma. Tak przygotowane kawałki gotować ok 40-50 min w bulionie warzywnym. Po wyciągnięciu z bulionu ostudzić i osuszyć. W tym czasie przygotować trzy miski: pierwsza z mąką, druga z ciasto o konsystencji tego na nalesniki zrobione z płatków drożdżowych i mąki i trzecia z panierką panko, mąką i przyprawami. Następnie optaczać „kotlety” w mące, cieście i na końcu w panierce. Smażyć na głębokim tłuszczu lub patelni kilka minut aż się zezłocą.




























Sos barbecue:

Szalotki i czosnek zeszklić na patelni i zblendować. Dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu ok 20 min, do uzyskania właściwej konsystencji. Podane ilości składników są orientacyjne, do indywidualnej modyfikacji według smaku.

Majonez jalapeno:

Klika żółtek, musztarda dijon, ocet, sól, olej roślinny, np. rzepakowy, marynowane lub świeże papryczki jalapeno. Utrzeć żółtka z olejem i przprawami, a następnie zblendować z papryczkami


Składniki 

Masa „mięsna”

1 kubek seitanu

1/3 kubka płatków drożdżowych

tofu ok 150 g

1 łyżka suszonej szałwii

1 łyżka suszonego estragonu

1 łyżeczka (czubata) pasty miso

1 łyżeczka musztardy djion

1/3 kubka mleka sojowego lub innego

kika niewielkich pieczarek


Panierka

1/2 kubka panko

1/2 kubka mąki

1 łyżeczka papryki w proszku

ł łyżeczka kuminu

szczypta soli


Sos barbecue

1 kubka przecieru pomidorowego

1 łyżka cukru trzcinowego

1 kubek coca coli

1 łyżka papryki wędzonej

kilka łyżek sosu sojowego

2 łyżki musztardy dijon

2 łyżki powideł śliwkowych

1 szalotka, czosnek


3 komentarze: