czwartek, 25 marca 2010

Cappelletti z kurczakiem

Każdy kto lubi spędzać czas w kuchni, lubi kuchnię włoską oraz jej smaczne i funkcjonalne pasty dochodzi do momentu kiedy ma ochotę zagnieść własne ciasto makaronowe i coś z niego zrobić. Przyznaję, że sam robię to dość rzadko i nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, dlaczego w dzisiejszym świecie gotowe produkty robią tak zawrotną karierę. Słuchy o rozwijającym się ponoć dynamicznie ruchu slow food wkładam między bajki, bo stanowi on bardzo wąski margines, zwłaszcza w Polsce. Żeby jednak tylko nie narzekać trzeba czasem dla własnej satysfakcji coś z ręki wypuścić. Postanowiłem więc zrobić jakieś nadziewane pierożki i padło na cappalletti, które kształtem przypominają trochę polskie uszka. 


Przygotowanie

Kiedy mamy już wyrobione ciasto możemy przystąpić do przyrządzenia nadzienia. Wszystkie składniki potrzebne do jego zrobienia mieszamy ze sobą, odstawiamy do lodówki i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy ciasto już odpocznie rozwałkowujemy je na grubość 1,5-2 milimetry i kroimy na równe kwadraty o rozmiarze zależnym od tego jakiej wielkości chcemy otrzymać nasze pierożki. Nakładamy na każdą część łyżeczkę nadzienia i zawijamy podobnie jak nasze tradycyjne świąteczne uszka i odstawiamy. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut i podajemy z sosem pomidorowym, posypując płatkami parmezanu. Moje, przyznaję wyszły dość duże:)


Nadzienie:

150g mielonego mięsa z kurczaka
70g bardzo drobno posiekanych drobiowych wątróbek
70g ricotty
1 duże jajko
50 g bardzo drobno posiekanej szynki parmeńskiej lub włoskiego salami
1/3 kubka świeżo startego parmezanu
2 łyżki posikanej natki pietruszki
1 zmiażdżony ząbek czosnku

Sos do pomidorowy:

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno posiekany czosnek, smażymy chwilkę, dodajemy pomidorki cherry i znowu chwilkę smażymy, Kiedy zaczną mięknąć dodajemy świeżo posikaną bazylię, chlust białego wina, sól, pieprz, łyżkę masła i zdejmujemy z ognia.

Ciasto:

300 g mąki (mieszanka przenicy durum 70 % i 30% zwykłej mąki)
3 jajka + jedno żółtka
1 łyżka oliwy
1-2 lub więcej łyżek wody
szczypta soli

Mąkę przesiać do dużej miski i wsypać sól. Zrobić dołek, wlać do niego roztrzepane jajka, oliwę, wodę i wyrabiać aż utworzy się kula. Następnie przenieść kulę na oprószony mąką blat i wyrabiać ok. 15 min aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby, kiedy byłoby za twarde do wyrabiania dolać wody. Odstawić przykryte folią na godzinę.

1 komentarz:

  1. Bardzo mi się Pana blog podoba ,ale to tło czarne :)jest bardzo żle czytać

    OdpowiedzUsuń