Kolejna potrawa mająca za zadanie przełamać stereotyp i monotonię ryby w panierce i odsłona mojego niegdysiejszego przewodnika po kuchni azjatyckiej. A poza tym danie proste do przyrządzenia, niskokaloryczne i zdrowe, zgodnie z zasadą, że „ryby przecież trzeba jeść” :)
Przygotowanie:
Zmiksować na gładko rybę, dodać mąkę, sos rybny, jajko, kolendrę, pastę curry, chilli i jeszcze przez chwilę miksować aż składniki się połączą. Następnie dodać bardzo drobno pokrojoną fasolkę, dymkę i wymieszać. Zwilżonymi rękoma uformować placki i smażyć po kilka minut z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Podać z sałatą ogórkiem, i sosem słodko-kwaśnym.
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka sosu rybnego
1 jajko
½ kubka lisków kolendry
3 łyżeczki pasty curry
1-2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
100g fasolki szparagowej
3 łyżki cebulki dymki
100 ml oleju do smażenia
½ papryki
½ ogórka
garść sałaty
sos słodko-kwaśny do podania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz