środa, 6 kwietnia 2011

Karkówka jagnięca na risotto z porem




Oto sposób na prosty i szybki obiad, który można przyrządzić w około 30 min. Nie jest też kosztowny jak na ogólny poziom cen jagnięciny w naszym kraju, bo karkówka z kością wbrew pozorom nie jest zbyt droga, pomijając już fakt, że była to akurat jedyna dostępna w sklepie część jagniaka. Poza tym tak naprawdę to dwa dania w jednym, ponieważ risotto z porem jakkolwiek skromnie by nie brzmiało samo w sobie stanowić może danie główne. Z resztą umówmy się, taka karkówka zbyt wiele to mięsa w sobie nie ma i stanowi w tym zestawie raczej ozdobnik smakowy niż treść. Może z tego powodu całe to danie powinno się  nazywać inaczej, np. risotto z porem i jagnięcym frykasem. W sumie istotne to nie jest, ważne, że efekt końcowy był zadowalający.


Sposób przygotowania:

Kotlety oprószyć solą i pieprzem i wrzucić na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Zrumienić na złoto z jednej strony, przewrócić na drugą dodać czosnek i też przysmażyć na złoto, dodać wino, gałązki rozmarynu i szałwii, przykryć i dusić ok. 30 min, do miękkości mięsa. W tym czasie posiekać pory i cebulę, zeszklić na oliwie, dodać ryż i smażyć chwilę, aż stanie się przezroczysty, dodać wino, a następnie powoli w miarę wchłaniania płynu dodawać bulion, jak przystało na porządne risotto. Na końcu dodać masło, stary parmezan i doprowadzić do odpowiedniej, nie za gęstej konsystencji dolewając bulionu. Przyprawić solą i pierzem. Wyłożyć na talerz wraz z karkówką.  


 
Składniki dla dwóch osób:

4 kotlety z karkówki jagnięcej z kością
2 spore pory, zielona i biała część
1 kubek ryżu arborio
ok 2 ½ kubka bulionu warzywnego
½ kubka białego wina
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki masła
kilka łyżek startego parmezanu
oliwa z oliwek albo z pestek winogron do smażenia
kilka listków szałwii i rozmarynu
sól, pieprz.

5 komentarzy:

  1. czytając Twój post..zorientowałam się..iż:
    - ostatnio jakoś mało u mnie ryżu..muszę to naprawić..
    - w sumie wszyscy jak słyszą jagnięcinę to od razu wpadają w popłoch ..a przecież jak widać..tak łatwo się przyrządza...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. podajecie białe wino..a na zdjęciu jest czerwone:)))) rozumiem, że do popicia:)?

    OdpowiedzUsuń
  3. Risotto się czyta pysznie, ale niestety - jagnięcina jest u nas kompletnie niedostępna :-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam risotto, bo nawet samo jest smaczne. Jeśli jednak chcesz z mięsem to możesz w ten sam sposób przyrządzić jakieś inne, w końcu to żaden sztywny przepis:)

    pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  5. No tak, ale tu właśnie o tę jagnięcinę najbardziej się rozchodzi ;-)

    OdpowiedzUsuń