Przepis wraz z gadżetami użytym do zrobienia zdjęcia
pochodzi wprost z zaprzyjaźnionej azjatyckiej restauracji „Dziki ryż”, który
bez oporów podaje go na swoim fanpage’u. Danie proste, efektowne i błyskawiczne w wykonaniu. Podane
poniżej proporcję trochę doprecyzowałem w stosunku do oryginału, ale to i tak
tylko teoria, bo przecież nic nie zastąpi indywidualnego smaku jaki każdy
posiada. Jeśli narobiłem komuś smaku, a nie za bardzo ma ochotę na kuchenne
działania zawsze może udać się do Dzikiego ryżu:)
Przygotowanie:
Pokroić wszystkie składniki: Pierś z kurczaka w cienkie
paski, szalotki w piórka, czosnek w płatki, imbir i paprykę w słupki, a
szczypior w kawałki. Rozgrzać mocno wok z olejem arachidowym i wrzucić do niego
imbir, czosnek, kurczaka, a potem szalotki i orzechy. Dodać cukier i smażyć
chwilę, aż całość zacznie się karmelizować. Następnie wlać sos rybny, sojowy i
ostrygowy, a po chwili paprykę. Dusić chwilę, przyprawiając na końcu do smaku
lionką i cukrem. Dodać dymkę i posypać prażonym sezamem. Danie należy wykonać w
azjatyckim stylu, w dużej temperaturze i w krótkim czasie, dzięki czemu
składniki pozostaną chrupkie i jędrne. Podawać z jaśminowym ryżem.
Składniki dla dwóch
osób:
200-250 g
filetów z kurczaka
70 - 100 g
orzeszków nerkowca
½ czerwonej słodkiej papryki
1 łyżka posiekanego imbiru
1 szalotka
2 ząbki czosnku
dymka
1 łyżka brązowego cukru
sok z ½ limonki
2-3 łyżki oleju arachidowego
ok. 4 łyżki sosu ostrygowego
ok. 1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
ziarna sezamu lekko uprażone
Orzechy nerkowca zawsze i wszędzie!
OdpowiedzUsuńnarobiłam sobie ochoty. Cos skleję na modłę azjatycką- to będzie pierwszy raz :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Nie wierzę, że pierwszy raz:)
UsuńPiękne zdjęcia robisz, wyglądają jak z książki!
OdpowiedzUsuń