piątek, 28 czerwca 2013

Okoń morski na sposób marokański



Znowu sięgnąłem do mojej ulubionej i niezawodnej książki o rybach autorstwa Aldo Zillii nie zawiodłem się, zwłaszcza że orientalny smak z tego regionu chodził już za mną od dawna. Okonia morskiego vel. labraksa można oczywiście zastąpić jakąś inną rybą, tak samo jak elektryczny czy zwykły grill patelnią grillową. Tak czy inaczej polecam spróbować.


Przygotowanie:

Rybę wyfiletować, obtoczyć równomiernie marynacie i pozostawić na godzinkę (w przypadku grubych filetów na dwie) aż nią przejdzie. Grillować po 2-3 minuty skórą do dołu, a później jeszcze chwilę na drugiej.

Kuskus z warzywami.

Zgrillować na patelni lub grillu warzywa (cukinię, bakłażana, paprykę) smarując je oliwą EV. W między czasie zalać kusus wrzątkiem, ok. 2 cm ponad jego poziom w naczyniu i odstawić na klika minut aż wchłonie całą wodę i spęcznieje. Gotową kaszkę zmieszać z warzywami i przyprawić do smaku sokiem z cytrynu, solą i posiekaną natką pietruszki



Składniki dla dwóch osób:

2 niewielkie okonie morskie
kuskus
warzywa
sok z cytryny do smaku
natka pietruszki
sól

marynata:
1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki kolendry
1 łyżka posiekanej mięty
oliwa EV
2 łyżeczki harissy lub sambalu oelek
sól

 

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie,zapewne jeszcze lepiej smakuje, nie omieszkam przyrządzić...

    OdpowiedzUsuń