Znowu sięgnąłem do mojej ulubionej i niezawodnej książki o
rybach autorstwa Aldo Zillii nie zawiodłem się, zwłaszcza że orientalny smak z
tego regionu chodził już za mną od dawna. Okonia morskiego vel. labraksa można
oczywiście zastąpić jakąś inną rybą, tak samo jak elektryczny czy zwykły grill patelnią
grillową. Tak czy inaczej polecam spróbować.
Przygotowanie:
Rybę wyfiletować, obtoczyć równomiernie marynacie i
pozostawić na godzinkę (w przypadku grubych filetów na dwie) aż nią przejdzie.
Grillować po 2-3 minuty skórą do dołu, a później jeszcze chwilę na drugiej.
Kuskus z warzywami.
Zgrillować na patelni lub grillu warzywa (cukinię,
bakłażana, paprykę) smarując je oliwą EV. W między czasie zalać kusus
wrzątkiem, ok. 2 cm
ponad jego poziom w naczyniu i odstawić na klika minut aż wchłonie całą wodę i
spęcznieje. Gotową kaszkę zmieszać z warzywami i przyprawić do smaku sokiem z
cytrynu, solą i posiekaną natką pietruszki
Składniki dla dwóch
osób:
2 niewielkie okonie morskie
kuskus
warzywa
sok z cytryny do smaku
natka pietruszki
sól
marynata:
1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki kolendry
1 łyżka posiekanej mięty
oliwa EV
2 łyżeczki harissy lub sambalu oelek
sól
Danie wyśmienite:-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie,zapewne jeszcze lepiej smakuje, nie omieszkam przyrządzić...
OdpowiedzUsuń