Moda na jakościowe burgery opanowała już całą Warszawę i
zaczyna się powoli rozprzestrzeniać na inne miasta. Ich wybór i poziom jest
bardzo zróżnicowany, od całkiem przeciętnych po wybitne. Coraz więcej modnych
restauracji ma je w swoim menu, a za chwilę pewnie ciężko będzie znaleźć takie
które by go w swojej karcie nie miały. Postanowiłem i ja zrobić swojego burgera
w oparciu o składniki kuchni którą lubię chyba najbardziej, czyli włoską. Swój
charakter zawdzięcza rucoli, suszonym pomidorom i frico, czyli waflowi
zrobionemu ze stopionego parmezanu.
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z posiekaną rucolą i suszonym pomidorem.
Przyprawić pieprzem i uformować w krążek. Oprószyć solą i smażyć na mocno
rozgrzanym grillu lub patelni grillowej kilka minut w zależności od tego jaki
rodzaj wysmażenia preferujemy. Bułkę
również zgrillować. Na „frico” czyli wafelek parmezanowy: dwie łyżki starego
parmezanu wsypać na dość mocno rozgrzaną nieprzylegającą patelnię i równo
rozłożyć, żeby wafelek miał odpowiedni kształt i grubość. Poczekać, aż parmezan
się rozpuści a na wierzchu pojawią się bąbelki powietrza. Po ok. jednej minucie
zdjąć patelnię z ognia, poczekać aż ostygnie i odkleić wafelek. To samo można
zrobić w piekarniku. Do podania wykorzystałem jeszcze marynowane i pieczone
małe cebulki i sos pomidorowy przypominający trochę ten pizzy.
Składniki na porcję:
mięso wołowe 150 250 g
garść rucoli
połówka suszonego pomidora.
grubo mielony pieprz
2-3 łyżki tartego parmezanu
fajny pomysł. Ja bym tylko bułkę zrobiła ala focaccia, koniecznie z oliwą i rozmarynem
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, ale akurat do mnie nie przemawiają włoskie akcenty. Jestem zdecydowanym fanem kuchni amerykańskiej, dlatego preferuję burgery z restauracji Road American, która wiernie odzwierciedla amerykańskie standardy kulinarne :) Gorąco zachęcam do zajrzenia tam, naprawdę warto.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Lubię kuchnię amerykańską, a włoską wprost uwielbiam :). W przyszłości planuję nawet otworzyć w moim mieście restaurację, gdzie będą serwowane różne, tradycyjne dania włoskie. Aby zrealizować ten cel mam zamiar wybrać się też na praktyki gastronomiczne do Włoch. Obecnie uczę się włoskiego na kursie językowym - https://lincoln.edu.pl/warszawa/, którego znajomość pozwoli mi lepiej odnaleźć się za granicą lub też nawet nawiązać nowe kontakty biznesowe.
OdpowiedzUsuń