poniedziałek, 5 kwietnia 2010

Cannelloni z warzywami


Zaczynamy od przygotowania nadzienia. W tym celu kroimy w drobną kostkę wszystkie warzywa, podsmażamy je na oliwie z oliwek tak żeby pozostały lekko chrupkie i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygną mieszamy je z ricottą, parmezanem, jajkiem i jak ktoś lubi  kozim serem i napełniamy powstałą masą rurki. Układamy je w posmarowanym oliwą naczyniu,  włączamy piekarnik i robimy klasyczny sos pomidorowy. Podsmażamy na oliwie czosnek, dodajemy pomidory, solimy, pieprzymy i cukrzymy, jeśli pomidory mają trochę za mało słodyczy, gotujemy 5 min, żeby za bardzo ich nie odparować i dodajemy na końcu posiekaną świeżą bazylię. Następnie przygotowane wcześniej rurki zalewamy tak powstałym sosem pokrywając je dokładnie, wkładamy do piekarnika (180) i pieczemy bez przykrycia ok. 30-40 min. Miejsca, których sosem nie przykryjemy po prostu wysuszą się w piecu i będą twarde. Podajemy posypane parmezanem. Białe wino będzie tu chyba bardziej na miejscu niż czerwone.


Składniki dla czterech osób:

12-16 rurek cannelloni
1 średnia cukinia
1 duża papryka
1 mały bakłażan
½ kubka startego parmezanu
300-400 g ricotty
2 łyżki koziego twarożku (opcjonalnie)
1 jajko
1 puszka (400 g) pomidorów pelati
świeża bazylia
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz