sobota, 3 kwietnia 2010

Kurczak z melonem

Absolutnie fenomenalna sałata na upalne dni, choć pomysł na nią wpadł mi akurat do głowy zimą, kiedy próbując wytrwać na diecie szukałem inspiracji na jakieś smaczne dania. Przepis jest banalnie prosty, ale niestety nie można tego dania przyrządzić w 15 min, ponieważ wymaga wcześniejszego przygotowania jednego ze składników. 

Przygotowanie:

W garnku przygotować roztwór wody i octu balsamicznego w takich proporcjach aby nie był zbyt kwaśny. Dodać szałwię, szczyptę soli i zagotować. Do roztworu włożyć filet z kurczaka i gotować ok. 20-30 min w zależności od jego wielkości. Następnie zdjąć z ognia o odstawić do pełnego ostygnięcia. W tym czasie przekroić melona na pół i wykroić z niego kulki lub zwyczajnie pokroić na plasterki. Polecam użyć dwóch lub trzech różnych owoców w celu urozmaicenia smaku i wyglądu potrawy. Z pozostałości po wykrojonych kulkach wycisnąć sok i zachować do zrobienia melonowego winegretu, który wykonamy łącząc go z oliwą z oliwek, białego octu winnego i odrobiną posikanej kolendry. Proporcję pozostawiam Waszemu uznaniu, ale polecam użyć niewiele oliwy, tak aby sos nie był zbyt ciężki, oraz niewielką ilość kolendry, żeby tylko zaznaczyć jej smak, nie zdominować całe danie.
Tak więc mamy już zimnego kurczaka o ładnym ciemno złotym kolorze, który uzyskaliśmy dzięki octowi balsamicznemu, pokrojonego melona i winegret. Mieszamy składniki, polewamy sosem i gotowe. Dla ozdoby, ale nie tylko, bo jego smak do całego zestawu świetnie pasuje możemy użyć na przykład owoc granatu.

Gorąco polecam


Równie dobrze smakuje kiedy składniki pokroimy na plasterki

Składniki dla dwóch osób:

dwa małe filety z kurczaka lub jeden duży
Jeden duży melon lub dwa mniejsze (melona nigdy za dużo i zawsze można go zjeść samego)
½ kubka balsamico
dwie, trzy łyżki świeżej lub suszonej szałwii
jeden owoc granatu
dwie, trzy łyżki białego octu winnego
mała łyżeczka kolendry 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz