Zgodnie z zapowiedzią prezentuję sałatę, której podstawowym składnikiem jest marynowany łosoś użyty przeze mnie ostatnio do carpaccio. Poza zamarynowaniem samej ryby można ją przygotować dosłownie w 10 min, może pełnić funkcje przystawki, albo sałatowego dania głównego, w zależności od potrzeb.
Przygotowanie:
Mając już wcześniej zamarynowanego łososia przygotowujemy do niego nadzienie.W tym celu do ricotty dodajemy bardzo drobno posiekaną skórkę i sok z cytryny, koperek, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Łososia kroimy w cienkie plasterki, nakładamy niewielką ilość twarożku i zawijamy w roladki. Układamy na sałacie wraz z ogórkiem, polewamy cytrusowym winegretem i od razu podajemy.
Składniki dla dwóch osób:
mix sałat
150 g marynowanego łososia
100 g serka ricotta
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 łyżeczki drobno posikanego koperku
1 łyżeczkę soku z cytryny
sól, pieprz
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek EV
1 łyżeczka miodu
1/4 kubka soku z pomarańczy lub mandarynki
1-2 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz
Sałatka z łosiem? Łosie są pod ochroną!;)
OdpowiedzUsuńDzięki:))))
OdpowiedzUsuń