niedziela, 26 września 2010

Sałata z marynowanym łososiem


Zgodnie z zapowiedzią prezentuję sałatę, której podstawowym składnikiem jest marynowany łosoś użyty przeze mnie ostatnio do carpaccio. Poza zamarynowaniem samej ryby można ją przygotować dosłownie w 10 min, może pełnić funkcje przystawki, albo sałatowego dania głównego, w zależności od potrzeb.

Przygotowanie:

Mając już wcześniej zamarynowanego łososia przygotowujemy do niego nadzienie.W tym celu do ricotty dodajemy bardzo drobno posiekaną skórkę i sok z cytryny, koperek, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.  Łososia kroimy w cienkie plasterki, nakładamy niewielką ilość twarożku i zawijamy w roladki. Układamy na sałacie wraz z ogórkiem, polewamy cytrusowym winegretem i od razu podajemy.

Składniki dla dwóch osób:
mix sałat 
150 g marynowanego łososia
100 g serka ricotta
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 łyżeczki drobno posikanego koperku
1 łyżeczkę soku z cytryny
sól, pieprz

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek EV
1 łyżeczka miodu 
1/4 kubka soku z pomarańczy lub mandarynki
1-2 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz



2 komentarze: