czwartek, 2 września 2010

Deser z gruszką

Oto i moja wersja tarty z gruszkami z której postanowiłem zrobić elegancki serwowany deser. Serwowany oczywiście jest, ale czy elegancki pozostawiam do oceny innym:) W pewnym sensie jest rozwinięciem słynnego francuskiego deseru o nazwie „Gruszka pięknej Heleny”, wymaga wprawdzie więcej zachodu, ale dzięki temu jest od niego chyba trochę ciekawszy. Ten oryginalny to w zasadzie ugotowana gruszka podana z lodami i polana czekoladą, a tu mamy jeszcze ciasto, które podane na ciepło jest naprawdę kruche i świetnie komponuje się zarówno z lodami, czekoladą czy bitą śmietaną.


Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania gruszek, w całości. Ja zrobiłem to w roztworze wody, białego octu winnego, miodu i cukru. Wystarczy im ok. 15-20 min, żeby nam zbytnio nie sklapciały. Po wyciągnięciu studzimy przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, nacinamy wzdłuż, ale nie do końca i delikatnie rozkładamy w wachlarzyk. Układamy na rozwałkowane  (3-5mm) ciasto, które wycinamy w kształt gruszki, zawijamy brzegi, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min, aż brzegi się zarumienią.
Po wyciągnięciu od razu podajemy, bo najlepiej moim zdaniem smakują na ciepło, Można je zaserwować z lodami, bitą śmietaną lub tym czymś co zrobiłem ja. Żaden ze mnie cukiernik, ale to co mi wyszło, a co trudno mi nazwać było całkiem smaczne. Najpierw skarmelizowałem cukier, następnie wlałem do niego słodką śmietankę i wyszło mi coś w rodzaju toffi, a że za nim nie przepadam dosypałem jeszcze startą na tarce trochę mlecznej czekolady, bo akurat taką miałem i tak wyszło mi to słodkie coś do polania.

Ciasto:

Rozetrzeć masło z mąką, cukrem i solą na grudki, dodać jajko i szybko wyrobić.
Odstawić do lodówki na pól godziny.

100 g masła
200g mąki
1 jajko
3-4 łyżki cukru pudru
Szczypta soli

7 komentarzy:

  1. wygląda baaaardzo apetycznie! postaram się jutro uraczyć moją rodzinę tym przysmakiem.


    p.s. Robisz wspaniałe zdjęcia - ślinka cieknie na sam widok:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miód na moje serce, dziękuję:)
    Smacznego oczywiście życzę.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia :) bardzo podoba mi się Twój blog :) dodaje do ulubionych :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Υour stylе iѕ really unіque іn
    соmparіson to other folks I've read stuff from. Thanks for posting when you've got the opportunity, Guess I will јust bоoκmаrk this
    blog.

    mу page ww.helsingkrona.se

    OdpowiedzUsuń
  5. Рeculiаr article, eхaсtly what I was looκing for.


    Take a lοоk аt my homepage http://www.prweb.com/releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm

    OdpowiedzUsuń
  6. Hello! Do you use Twіtter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm unԁoubtedlу
    enjoying your blοg and loοk forωard to new
    upԁatеs.

    Herе is my websitе ... http://www.prweb.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm
    not writing all that over again. Anyways, just wanted to say excellent blog!


    my blog - Fotografia subna

    OdpowiedzUsuń