sobota, 28 sierpnia 2010

Sałatka z wędzonym dorszem



I Tak to jest kiedy znowu przybywa parę kilo, parę centymetrów i trzeba to jakoś zrównoważyć. Wiadomo, że za lenistwo i chwilę szaleństwa trzeba niestety płacić, ale żeby cena ta nie była zbyt wysoka staram się zawsze aby te lżejsze i mniej kaloryczne dania dawały się jednak zjeść. Czasem nawet dzięki temu ograniczeniu udaje się zrobić danie naprawdę dobre, tak jak sałatka którą dziś prezentuję i szczerze polecam. Jej wykonanie jest bardzo proste i poza ugotowaniem buraka sprowadza się tylko do pokrojenia składników. 


Przygotowanie:

Ugotować buraki i ostudzić. Następnie pokroić w kształt wg uznania i zmieszać wraz z pozostałymi składnikami. Polać lub zmieszać z sosem powstałym z połączenia śmietany, chrzanu cukru i octu. Jeśli chcemy, zwiększyć objętość dania możemy dodać do niego sałatę. 


Składniki dla dwóch osób

1/2 wędzonego dorsza
2  małe buraki
2 średnie ogórki konserwowe
1 duże jabłko
1 łyżki chrzanu
½ kubka kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka białego octu winnego
 

2 komentarze:

  1. Wysmienita salata, milo odkryc prawdziwego rybiarza! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam kolegę.
    W sumie to zaliczyłbym się do mięsożerców, ale o zdrowie trzeba dbać i ryby jeść więc żeby zbytnio się nie męczyć próbuje zrobić z nich coś zjadliwego:) W każdym razie jakimś specjalistą od ryb się nie czuję. Tak czy inaczej dziękuję za uznanie.

    pzdr.

    OdpowiedzUsuń