Przygotowanie:
Naszykować dwie spore miski i wymieszać, w jednej składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie wsypać suche do mokrych, zamieszać łyżką i nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 stopni 25-30 min. Wersję podstawową ciasta warto uzupełnić dodatkami. Mogą to być na przykład; orzechy i czekolada, czekolada i jagody, migdały, rodzynki, suszone śliwki lub otarta skórka cytrynowa z odrobiną soku z cytryny oraz wiele, wiele innych dodatków. Ja wybrałem akurat zestaw jagody i czekolada i podałem je z bitą śmietaną. Najlepiej smakują w dniu upieczenia.
Składniki na jedną blachę:
100g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
150 g czekolady
150 g jagód
1,5 szklanki maślanki lub zsiadłego mleka
150 g jagód
1,5 szklanki maślanki lub zsiadłego mleka
50gl stopionego masła
2 jaja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz