czwartek, 12 sierpnia 2010

Bavette z małżami i cukinią


Po śródziemnomorskich szaszłykach, które miałem przyjemność tu zaprezentować zostało mi trochę małż i pokrojona we wstążki cukinia, a ponieważ o ekonomię w kuchni dbam i nie lubię wyrzucać jedzenia trzeba było coś z tego zrobić. I w ten oto sposób powstał prosty i lekki makaron, a że okazał się również bardzo smaczny postanowiłem go pokazać. 

Przygotowanie

Podsmażyć na oliwie z oliwek czosnek z cukinią, dosłownie 2-3 min, po czym dodać małże, smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać chlust białego wina, odparować alkohol, dołożyć posikaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać z makaronem, najlepiej z jakimś długim i koniecznie al dente. 

Składniki dla dwóch osób:

1 średnia cukinia
150g małż (mogą być mrożone)
1/3 kubka oliwy z oliwek EV
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
160g makaronu
chlust białego wina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz