sobota, 12 lutego 2011

Kurczak w stylu śródziemnomorskim czyli szybki obiad




Obiad w zasadzie superszybki, bo jego przygotowanie zajmuje tyle ile gotuje się ryż. Pewnie dobrze znacie sytuację, kiedy przychodzicie po pracy, nie zdążywszy zrobić wcześniej zakupów, a wasza rodzina woła jeść. Wtedy okazuje się, że dobrze jest mieć w domu jakieś zapasy, a im więcej i bardziej różnorodne tym lepiej. Danie które tu dziś prezentuje powstało właśnie w ten sposób, z produktów, które mam przeważnie w swojej spiżarce, czyli puszkowo słoikowych i mrożonego kurczaka. Jedyne co miałem świeże to pomidorki koktajlowe, no i bazylię która rośnie sobie na oknie.

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w średniej wielkości kawałki, posolić, popieprzyć i wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek i smażyć przez chwilę. Dodać karczochy, oliwki, podlać białym winem i dusić kilka minut. Na koniec dodać pokrojone na połówki pomidorki i posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem do smaku, przytrzymać dosłownie jeszcze chwilę na ogniu, ale tak żeby pomidorki się tylko podgrzały, nie rozpadły. Ryż może być czysty, tylko ugotowany, albo taki jaki zrobiłem w tym przypadku. Ugotowany ryż przelałem zimną wodą i odstawiłem, a później przesmażyłem go na patelni z podsmażoną i podduszoną na białym winie cebulką, przyprawioną tylko solą i pieprzem. Jeśli jednak nie macie ryżu to wydaje mi się, że spokojnie taką potrawkę można potraktować jak sos do spaghetti czy penne. 



Składniki dla dwóch osób:

2 filety z kurczaka lub inne jego części
trochę karczochów, mogą być marynowane ze słoika
trochę oliwek
pomidorki cherry
chlust białego wina
świeże zioła, ja dodałem bazylię
sól, pieprz
oliwa EV

2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis. Ryż smażony na cebulce robię dość często (szczególnie, gdy przygotowuję tzw. egg fried rice - smażony ryż z jajkiem w wersji azjatyckiej), to świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, ale niestety zestaw słoikowo-puszkowy w mojej lodówce jest zupełnie inny...

    OdpowiedzUsuń