niedziela, 27 lutego 2011

Smażony camembert z łososiem


Kto nie lubi ciągnących i gorących serów? Founde, mozzarella na pizzy, czeski smażony syr  czy nasze polskie zapiekanki z „żółtym” to chyba najpopularniejsze sposoby na ich przyrządzenie. Camembert smażony na głębokim tłuszczu choć znany to aż tak popularny nie jest. A szkoda, bo jego zastosowanie jest dość uniwersalne. Może pełnić rolę przystawki albo dania głównego, można go usmażyć w całości lub pokrojonego na małe trójkąciki i podać z dodatkiem żurawiny jako sałatę. Ja swój krążek sera dla urozmaicenia nafaszerowałem akurat wędzonym łososiem, ale konieczne to nie jest, choć bardzo smaczne. 


Przygotowanie: 

Ser przekroić w poprzek, umieścić w nim plaster wędzonego łososia i zamknąć jak kanapkę. Obtoczyć w jajku, potem w tartej bułce i wrzucić rondelka lub frytkownicy z dość mocno rozgrzanym olejem roślinnym, tak aby cały się zanurzył. Smażyć kilka minut (3-4) w zależności od temperatury, do uzyskania złotego koloru. Po wyciągnięciu odsączyć na papierowym ręczniku. Można podawać z sałatą lub roszponką jako przystawkę albo z frytkami czy opiekanymi ziemniakami jako danie główne. Zarówno do jednego jak i  drugiego zestawu pasuje jakiś słodki dodatek, np., żurawina lub konfitury z cebuli, których ja akurat użyłem. Oczywiście najlepiej kiedy są własnego wyrobu, co nie jest takie trudne.


Składniki:

1 mały camembert
1 duży plaster wędzonego łososia
1 rozbełtane jajko
½ kubka tartej bułki

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam smażony ser, a smażonego/pieczonego camemberta to już w ogóle. Nigdy jednak nie przyszło mi do głowy, bo faszerować go łososiem... chyba muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiększyłam zdjęcie potrawy. Jest PRZECUDNE!! I samo danko pyszne, ja tez często robię taki camembert (ale bez łososia)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny pomysł, rzeczywiście sam ser smazylam ale z ryba jeszcze nie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spodziewajcie się nie wiadomo czego po tym łososiu, ot takie sobie urozmaicenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie zestawienie musi być pyszne i jeszcze tak pięknie podane. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za komplimenta i również pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy po rozcięciu ser nie wylewa się podczas smażenia?

    OdpowiedzUsuń
  8. Po dokładnym zamknięciu i opanierowaniu nie ma prawa nic wypłynąć.

    OdpowiedzUsuń