Kto nie lubi ciągnących i gorących serów? Founde, mozzarella na pizzy, czeski smażony syr czy nasze polskie zapiekanki z „żółtym” to chyba najpopularniejsze sposoby na ich przyrządzenie. Camembert smażony na głębokim tłuszczu choć znany to aż tak popularny nie jest. A szkoda, bo jego zastosowanie jest dość uniwersalne. Może pełnić rolę przystawki albo dania głównego, można go usmażyć w całości lub pokrojonego na małe trójkąciki i podać z dodatkiem żurawiny jako sałatę. Ja swój krążek sera dla urozmaicenia nafaszerowałem akurat wędzonym łososiem, ale konieczne to nie jest, choć bardzo smaczne.
Przygotowanie:
Ser przekroić w poprzek, umieścić w nim plaster wędzonego łososia i zamknąć jak kanapkę. Obtoczyć w jajku, potem w tartej bułce i wrzucić rondelka lub frytkownicy z dość mocno rozgrzanym olejem roślinnym, tak aby cały się zanurzył. Smażyć kilka minut (3-4) w zależności od temperatury, do uzyskania złotego koloru. Po wyciągnięciu odsączyć na papierowym ręczniku. Można podawać z sałatą lub roszponką jako przystawkę albo z frytkami czy opiekanymi ziemniakami jako danie główne. Zarówno do jednego jak i drugiego zestawu pasuje jakiś słodki dodatek, np., żurawina lub konfitury z cebuli, których ja akurat użyłem. Oczywiście najlepiej kiedy są własnego wyrobu, co nie jest takie trudne.
Składniki:
1 mały camembert
1 duży plaster wędzonego łososia
1 rozbełtane jajko
½ kubka tartej bułki
Uwielbiam smażony ser, a smażonego/pieczonego camemberta to już w ogóle. Nigdy jednak nie przyszło mi do głowy, bo faszerować go łososiem... chyba muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńPowiększyłam zdjęcie potrawy. Jest PRZECUDNE!! I samo danko pyszne, ja tez często robię taki camembert (ale bez łososia)
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł, rzeczywiście sam ser smazylam ale z ryba jeszcze nie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie spodziewajcie się nie wiadomo czego po tym łososiu, ot takie sobie urozmaicenie:)
OdpowiedzUsuńTakie zestawienie musi być pyszne i jeszcze tak pięknie podane. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komplimenta i również pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzy po rozcięciu ser nie wylewa się podczas smażenia?
OdpowiedzUsuńPo dokładnym zamknięciu i opanierowaniu nie ma prawa nic wypłynąć.
OdpowiedzUsuń