środa, 21 września 2011

Ta pochodząca z Wielkiej Brytanii zapiekanka najczęściej występuje na słodko jako deser, ale nie tylko. Jej cechą charakterystyczną skąd zresztą wzięła swoją nazwę jest pokruszone na małe grudki kruche ciasto. Postanowiłem wykorzystać ten pomysł i stworzyłem na jego bazie swoją wytrawną wersję, używając do tego zestawu składników, które pasują do siebie w sposób oczywisty. Danie kompletne i nie wymagające moim zdaniem żadnych dodatków.

















Sposób przygotowania:

Łososia obsypać solą cytrynową, ugotować na parze i odstawić. Pory umyć, drobno pokroić, a następnie smażyć i dusić klika minut, nie rumieniąc. Zioła zmiksować w blenderze z tartą bułką, skórką z cytryny i połączyć je ze starym na tarce kruchym ciastem. Tak przygotowane składniki ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym; najpierw łososia, potem pora, tak żeby wyszły po dwie warstwy. Ostatnią warstwę porów posypać mieszanką ziół, bułki, kruchego ciasta i orzeszkami pinii. Wstawić do nagrzanego (180C) piekarnika na ok. 30 min. 















Składniki dla dwóch osób:

ok 300 g surowego łososia
2 spore pory
100 g kruchego ciasta
50 g orzeszków pinii
2-3 łyżki tartej bułki
3 łyżki świeżego koperku
1 łyżka świeżej natki pietruszki
sól cytrynowa i zwykła
skórka starta z jednej cytryny

7 komentarzy:

  1. Super, super, super! To crumble da się na wytrawnie? Jestem pod wrażeniem. :-) Piękne zdjęcia. :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś kulinarnym kreatorem, brawo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, nie przesadzajcie, dobrze:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny, nie przesadzajcie, dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fenomenalny blog! Jestem zauroczona! Przeglądam i przeglądam i nie mogę się powstrzymać od zachwytów! Bardzo ciekawe i smakowite przepisy, a do tego cudownie sfotografowane! Tylko pozazdrościć umiejętności kulinarnych i fotograficznych :) Pzdr bardzo serdecznie Aniado Ps. Pozwolę sobie dodać Twój blog do listy moich ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy kruche ciasto to ma byc slodkie ????

    OdpowiedzUsuń