Prosty i szybki sposób na łososia, a przy okazji zdrowe i niskokaloryczne i pełne smaku danie. Przepisów na niego nigdy nie za dużo, w końcu to jedna z łatwiej dostępnych ryb jakie można kupić w naszych sklepach. Z powodu użycia niektórych składników można by to danie określić jako orientalne, ale sam łosoś jest już średnio azjatycki, a co dopiero rozmaryn. Jeśli już trzeba by je jakoś zaszufladkować to sekcja fusion byłaby chyba najlepszym miejscem. Połączenie rozmarynu i kolendry wydaje się wprawdzie dość kontrowersyjne, ale uwierzcie mi, działa i to całkiem nieźle.
Składniki na marynatę bardzo drobno posiekać lub zmielić w blenderze. Powstałą zalewą pokryć łososia i odstawić na kilka godzin żeby przeszedł jej smakiem, zostawiając łyżkę do polania już zgrillowanej ryby przed podaniem. Następnie zagotować wodę w garnku i rozgrzać patelnię grillową lub grill. Posolonego łososia smażyć po dwie, trzy minuty z każdej strony w zależności od grubości fileta. Po przewróceniu na drugą stronę dorzucamy krewetkę i smażymy jeszcze chwilę. Po wyciągnięciu ryby kapustę pak choi wrzucamy na gotującą wodę dosłownie na 30 sek. Układamy na talerzu wraz z łososiem i krewetką, polewamy pozostałą marynatą i podajemy. Zblanszowany pak choi można dodatkowo polać słodkim sosem sojowym.
Składniki dla jednej osoby:
filet z łososia
2-3 nieduże kapusty pak choi
1 krewetka
sól
Marynata:
2 łyżki liści posiekanej świeżej kolendry
½ łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
skórka i sok z ½ limonki
skórka i sok z ½ małej pomarańczy
½ małej papryczki chilli
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy EV
Brzmi i wyglada przepysznie. Piekne zdjecia :)
OdpowiedzUsuńostatnio miałam okazję również wypróbować połączenie łososia z pak choi i podobną, słodko kwaśną marynatą - pyszności! domyślam się że i to danie smakuje pysznie, bo wygląda bardzo zachęcająco:)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKrewetka wygląda pięknie :D Musiało być pysznie, bo takie połączenie smaków brzmi naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńOch jak chciałbym spróbować połączenia łososi z pak choi...Mogę jedynie pomarzyć, bo na śląsku nie do dostania! Sałatka wygląd fantastycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo ladnie to brzmi i wyglada. :) Zapamietuje polaczenie rozmarynu i kolendry. Masz racje - brzmi kontrowersyjnie, ale jesli mowisz, ze dziala, to chetnie sprobuje.
OdpowiedzUsuńRE: Kinga, na Slasku bywaja pak choi. Widywalam w Tychach w Realu i Tesco, a ostatnio w Bieruniu Starym w delikatesach Simple.
Karolina, daj znać jak tej kombinacji użyjesz, ciekawy jestem czy Ci będzie smakować.
OdpowiedzUsuńpzdr.
Kinga. Zamiast pak choi możesz użyć kapusty pekińskiej. To samo to nie będzie, ale da radę:)
OdpowiedzUsuń