Tarty to naprawdę banalna do wykonania rzecz, w sam raz jak dla takiego cukiernika jak ja:) Poza tym że są proste do wykonania to najbardziej lubię w nich to że do ich przygotowania można wykorzystać sezonowe składniki. A ponieważ mamy akurat jesień przygotowałem tartę z najbardziej chyba popularnym owocem tej pory roku, gruszką.
Utrzeć na gładką masę masło, cukier, skórkę z cytryny i esencję waniliową. Następnie dalej ucierając dodać jajka, mąkę i zmielone płatki migdałów. Gotową masę odstawić do lodówki.
Przygotowane wcześniej i schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pozakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia wraz z jakimś obciążnikiem (np. groch) i wstawić do nagrzanego piekarnika (180C) na 10 min. Po tym czasie zdjąć papier i piec następne 3-5 min, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyciągnąć, wyłożyć na nie masę migdałową, pokrojone w cienkie plasterki gruszki i wstawić do piekarnika na kolejne 30-35 min. Żeby tarta wyglądała efektownie, po wyciągnięciu posmarować wierzch podgrzaną i przetartą przez sito konfiturą owocową z dodatkiem cukru. Może być gruszkowa, morelowa, albo pomarańczowa, aby była z jakiś jasnych owoców. Pozostawić do ostygnięcia przed podaniem.
Przygotowane wcześniej i schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pozakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia wraz z jakimś obciążnikiem (np. groch) i wstawić do nagrzanego piekarnika (180C) na 10 min. Po tym czasie zdjąć papier i piec następne 3-5 min, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyciągnąć, wyłożyć na nie masę migdałową, pokrojone w cienkie plasterki gruszki i wstawić do piekarnika na kolejne 30-35 min. Żeby tarta wyglądała efektownie, po wyciągnięciu posmarować wierzch podgrzaną i przetartą przez sito konfiturą owocową z dodatkiem cukru. Może być gruszkowa, morelowa, albo pomarańczowa, aby była z jakiś jasnych owoców. Pozostawić do ostygnięcia przed podaniem.
Składniki na formę ok. 30 cm:
3 średniej wielkości gruszki
Masa migdałowa:
80 g miękkiego masła
80 g zmielonych migdałów
70 g cukru
1 jajo
Starta skórka z jednej cytryny
2-3 krople esencji waniliowej lub migdałowej
3 łyżki mąki
Glazura:
1/3 kubka konfitury owocowej
Kilka łyżek cukru
Kruche ciasto:
Rozetrzeć na drobne grudki masło z mąką i szczyptą soli, a następnie dodać rozmącone jajko.
Szybko zagnieść ciasto (ok. 30 sek.) i schować do lodówki na ok. 40 min, żeby się porządnie schłodziło.
180 g mąki
80 g masła
40 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Piękne zdjęcia i tarta wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńGruszki o tej porze są świetnym dodatkiem :)
Pozdrowienia
to prawda, tarty są bardzo uniwersalne i łatwe ;]
OdpowiedzUsuńdo tego można je pzygotowac na niebotyczną ilośc sposobów!
Twoja wyglą pięknie. z chęcią bym się skusiła na taki przepyszny kawałeczek.
Cudowna tarta!
OdpowiedzUsuńWspaniałe smaki.
Smacznie wygląda;) Skusiłabym sie na kawałek ;)
OdpowiedzUsuńpiękne te gruszki ułożone na wierzchu.
OdpowiedzUsuńGruszki uwielbiam, a w połączeniu z migdałami muszą być niesamowite :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda... Piękne, złociste gruszki. Mniam :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda wprost obłędnie! Wspaniały przepis i cudowne, wielce apetyczne zdjęcia! Gratuluję i pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy proste do wykonania, czy nie, ale wiem na pewno, że Twoja wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńGruszki w tarcie to dla mnie zestawienie idealne!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia!
Apetyczna, kusząca, intrygująca ;]
OdpowiedzUsuńPycha, zrobie na imprezke urodzinowa w styczniu! :))
OdpowiedzUsuńPS. Grudki piszemy przez "u". :)) Jakos mnie zakłuło w oczy.
Pozdrawiam serdecznie!
Ups...ale wstyd:)) Już poprawiłem.
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam.
zdjęcia zachęcające do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńNie spodziewałem się aż takiego zainteresowania tą tartą. Za wszystkie ochy i achy bardzo dziękuję i czekam aż ktoś zrobi i będzie mu smakować. W końcu wygląd to tylko połowa sukcesu:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam. zjedzona za jednym posiedzeniem. dołączam do stałego repertuaru. dzieki wielkie
UsuńTakie wpisy lubię najbardziej. Polecam się i pozdrawiam.
UsuńZrobilam i bardzo mi smakowalo!
OdpowiedzUsuńCudowna i mobilizujaca do wypieku ;) Jakie gruszki polecasz?
OdpowiedzUsuńHmmm... trudno mi powiedzieć, ale te użyte do tarty pochodziły z Portugalii.
OdpowiedzUsuńCucinissima, takie wpisy lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńpzdr.
a ja mam pytanie natury technicznej: czy ta masa migdałowa pasuje także do innych owoców, takich jak borówki, maliny, truskawki? I czy do glazury nadawałaby się konfitura morelowa? Chcę taką właśnie tartę machnąć w sobotę i potrzebuję fachowej opinii :)
OdpowiedzUsuń