niedziela, 27 listopada 2011

Tarta migdałowa z gruszkami

Tarty to naprawdę banalna do wykonania rzecz, w sam raz jak dla takiego cukiernika jak ja:) Poza tym że są proste do wykonania to najbardziej lubię w nich to że do ich przygotowania można wykorzystać sezonowe składniki. A ponieważ mamy akurat jesień przygotowałem tartę z najbardziej chyba popularnym owocem tej pory roku, gruszką.

Przygotowanie

Utrzeć na gładką masę masło, cukier, skórkę z cytryny i esencję waniliową. Następnie dalej ucierając dodać jajka, mąkę i zmielone płatki migdałów. Gotową masę odstawić do lodówki.
Przygotowane wcześniej i schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pozakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia wraz z jakimś obciążnikiem (np. groch) i wstawić do nagrzanego piekarnika (180C) na 10 min. Po tym czasie zdjąć papier i piec następne 3-5 min, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyciągnąć, wyłożyć na nie masę migdałową, pokrojone w cienkie plasterki gruszki i wstawić do piekarnika na kolejne 30-35 min. Żeby tarta wyglądała efektownie, po wyciągnięciu posmarować wierzch podgrzaną i przetartą przez sito konfiturą owocową z dodatkiem cukru. Może być gruszkowa, morelowa, albo pomarańczowa, aby była z jakiś jasnych owoców. Pozostawić do ostygnięcia przed podaniem. 



Składniki na formę ok. 30 cm:

3 średniej wielkości gruszki

Masa migdałowa:

80 g miękkiego masła
80 g zmielonych migdałów
70 g cukru
1 jajo
Starta skórka z jednej cytryny
2-3 krople esencji waniliowej lub migdałowej
3 łyżki mąki

Glazura:

1/3 kubka konfitury owocowej
Kilka łyżek cukru

Kruche ciasto:

Rozetrzeć na drobne grudki masło z mąką i szczyptą soli, a następnie dodać rozmącone jajko.
Szybko zagnieść ciasto (ok. 30 sek.) i schować do lodówki na ok. 40 min, żeby się porządnie schłodziło.

180 g mąki
80 g masła
40 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

23 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia i tarta wygląda apetycznie!
    Gruszki o tej porze są świetnym dodatkiem :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. to prawda, tarty są bardzo uniwersalne i łatwe ;]
    do tego można je pzygotowac na niebotyczną ilośc sposobów!
    Twoja wyglą pięknie. z chęcią bym się skusiła na taki przepyszny kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna tarta!
    Wspaniałe smaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda;) Skusiłabym sie na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne te gruszki ułożone na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gruszki uwielbiam, a w połączeniu z migdałami muszą być niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie wygląda... Piękne, złociste gruszki. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarta wygląda wprost obłędnie! Wspaniały przepis i cudowne, wielce apetyczne zdjęcia! Gratuluję i pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem, czy proste do wykonania, czy nie, ale wiem na pewno, że Twoja wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gruszki w tarcie to dla mnie zestawienie idealne!
    Przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetyczna, kusząca, intrygująca ;]

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, zrobie na imprezke urodzinowa w styczniu! :))

    PS. Grudki piszemy przez "u". :)) Jakos mnie zakłuło w oczy.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ups...ale wstyd:)) Już poprawiłem.
    dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. zdjęcia zachęcające do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie spodziewałem się aż takiego zainteresowania tą tartą. Za wszystkie ochy i achy bardzo dziękuję i czekam aż ktoś zrobi i będzie mu smakować. W końcu wygląd to tylko połowa sukcesu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam. zjedzona za jednym posiedzeniem. dołączam do stałego repertuaru. dzieki wielkie

      Usuń
    2. Takie wpisy lubię najbardziej. Polecam się i pozdrawiam.

      Usuń
  16. Cudowna i mobilizujaca do wypieku ;) Jakie gruszki polecasz?

    OdpowiedzUsuń
  17. Hmmm... trudno mi powiedzieć, ale te użyte do tarty pochodziły z Portugalii.

    OdpowiedzUsuń
  18. Cucinissima, takie wpisy lubię najbardziej.

    pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  19. a ja mam pytanie natury technicznej: czy ta masa migdałowa pasuje także do innych owoców, takich jak borówki, maliny, truskawki? I czy do glazury nadawałaby się konfitura morelowa? Chcę taką właśnie tartę machnąć w sobotę i potrzebuję fachowej opinii :)

    OdpowiedzUsuń