środa, 7 grudnia 2011

Ciasteczka owsiane z kremem

Jeżeli mnie udało się je wykonać to znaczy, że może to zrobić praktycznie każdy, nawet ktoś kto potrafi w kuchni zrobić jedynie jajecznice. Ciastka są bardzo proste, dość efektowne i można je przyrządzić w niecałe 40 min. Przepis pochodzi ze „Złotej księgi czekolady”, ale nieznacznie go zmodyfikowałem z powodu braku niektórych produktów. I tak np. syrop kukurydziany zastąpiłem miodem, a płatki owsiane musli. Nie mam pojęcia jak smakowałby w wersji oryginalnej, ale te po zmianach też dały radę:) 

Przygotowanie

W sporej misce utrzeć na gładko masło, smalec i cukier. Do powstałego kremu dosypywać powoli mieszankę: mąki, kakao, proszku do pieczenia i soli. Następnie, mieszając dodać rozcieńczony z dwoma łyżkami ciepłej wody miód i musli tak żeby powstała masa była dość gęsta. Uformować z niej średniej wielkości kulki, wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę i piec w temp. 180C ok. 20-25 min. Im gęściejsze ciasto zrobimy regulując to płatkami i mąką, tym bardziej ciastka przypominać będą kulki, a jeśli zrobimy za rzadkie to rozpłynął się nam na płasko. Kiedy ciastka są w piekarniku można przygotować nadzienie. W tym celu należy utrzeć ze sobą masło, cukier puder i kakao, tak aby powstał gładki krem. Wyciągnięte po upieczeniu ciastka wystudzić do temperatury pokojowej i posmarowane kremem posklejać w pary.  




Składniki na ok. 16 podwójnych ciastek:

Ciastka:

225 mąki pszennej
1-2 łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g drobnego cukru
125 g masła
125 g smalcu
150 g musli
60 g miodu

Krem:

60 g miękkiego masła
75 g cukru pudru
2 łyżki kakao

1 komentarz:

  1. Chciałabym otrzymać pudełko pełne takich pysznych ciasteczek. :)

    OdpowiedzUsuń