niedziela, 11 grudnia 2011

Przystawka z bakłażana i mozzarelli


Ta przystawka to ewidentna pochwała prostoty i chyba trudno o coś jeszcze prostszego. Najważniejsze w tego typu daniach jak i całej włoskiej kuchni jest jakość użytych składników. Polecam zatem znaleźć mozzarellę z bawolego mleka, użyć dobrej albo jeszcze lepiej bardzo dobrej oliwy i słodkiego, dojrzałego pomidora, a efekt macie zagwarantowany.
Wakacje i słońce na talerzu:)

Przygotowanie

Pokroić bakłażana w plastry ok. 1 cm, zgrillować na grillu lub patelni gillowej, posolić i odstawić.  Mozzarellę pokroić w plastry podobnej grubości i ułożyć wraz z bakłażanem na talerzu. Posypać świeżymi pomidorami bez skórki, anchois, listkami bazylii i kawałkami sałaty. Polać oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny i popieprzyć. Podawać z grzankami.

Składniki:
 
bakłażan
mozzarella
pomidor
bazylia, sałata
oliwa EV
sok z cytryny
anchois
sól, pieprz

2 komentarze: