piątek, 9 grudnia 2011

Roladki wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem

Oto co zamiast kotletów schabowych można zrobić z dwóch kawałków schabu. Może lekko przekombinowałem i trzeba wsadzić w to trochę za dużo wysiłku, ale jeśli komuś będzie się chciało to polecam, bo wyszło z tego całkiem smaczne danie o sezonowym jesiennym charakterze. Jeśli komuś jednak nie będzie się chciało zwijać rolady, to myślę, że dobrze przyprawiony pieczony schab też powinien tu dobrze pasować. Trudno tę potrawę jednoznacznie zakwalifikować do jakiejś kategorii, bo ani to sałatka, ani przystawka. Najbliższe będzie tu chyba określenie jej jako pewnego rodzaju danie główne.


Przygotowanie

Plastry schabu rozbić tłuczkiem przez folię na grubość 2-3 mm i ułożyć obok siebie tak aby tworzyły całość, posolić, popieprzyć. Jabłka pokroić na bardzo cienkie plasterki, skarmelizować na patelni i ułożyć na schabie. Posypać obficie listkami szałwii i zawinąć w rulon. Posilić popieprzyć, a następnie skręcić ścisło „cukierka” w folii aluminiowej. W tak przygotowanej formie włożyć do wrzątku i gotować ok. 20 min. Wyciągnąć, wystudzić i schować do lodówki. Kiedy rolada będzie już całkowicie schłodzona odwinąć delikatnie z folii, odzyskując pozostałe w niej w formie galaretki soki, które przydadzą się nam później do przygotowania sosu. Podsmażyć równo na złoto ze wszystkich stron i odstawić.

W tym czasie wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą pokrojone w spore kawałki gruszki, wcześniej podgotowane „na pół” ziemniaki i szalotki. Smażyć kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale jednocześnie jędrne. Przyprawić na końcu solą, pieprzem, posiekanymi listkami szałwii i odstawić. Na sos: dodać do patelni pozostałej po smażeniu rolady galaretkę z gotowania, bulion, zagotować i trochę zredukować. Doprawić solą, pieprzem, miodem i jeśli smaku byłoby mało lub sos byłby jeszcze dość rzadki sosem pieczeniowym lub mąką ziemniaczaną. Mając już wszystko gotowe wyłożyć składniki na talerz. Najlepiej tak zsynchronizować poszczególne czynności , żeby wszystkie składniki były lekko ciepłe.

Składniki dla dwóch osób:

2 plastry schabu o grubości ok. 3 cm
1 spore jabłko + kilka łyżek cukru
2 małe średnio miękkie gruszki
kilka ziemniaków
kilka szalotek
pęczek świeżej szałwii
oliwa EV
1/3 kubka bulionu drobioweg
1 łyżeczka sosu pieczeniowego (opcjonalnie)
1 mała łyżeczka miodu
2-3 łyżki małych kawałków sera pleśniowego
sól, pieprz

1 komentarz: