wtorek, 6 marca 2012

Biała kiełbasa

Fantastyczny sposób na danie z białej kiełbasy, które pochodzi od autora wielu książek kucharskich śp. Marka Łebkowskiego. Zyskuje ono dodatkową wartość kiedy użytą do jego wykonania kiełbasę przygotujemy sami. Pozornie wydaje się to być trudne i czasochłonne, ale tak naprawdę wcale takie nie jest i niewiele się różni od przygotowania mielonych kotletów. Zachęcam, bo wychodzące ze szprycy kiełbaski dostarczają dużo frajdy, nie mówiąc już o tym ile radości mogą sprawić komuś kogo nimi obdarujemy. Oczywiście jeśli nie che się Wam babrać w wieprzowinie i macie znajome miejsce, gdzie sprzedają dobrą kiełbasę to oczywiście kupcie, bo bezwzględnie warto tego dania spróbować. Mimo wszystko jednak namawiam do własnej produkcji, wystarczy mieć odrobinę chęci, no i maszynkę do mięsa:) Żurek na niej też nie może być zły, ale to będzie już następny wpis. 


Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na patelni na złoty kolor, przyprawić solą i odstawić. Pozostałą po cebuli patelnię mocno rozgrzać, dodać trochę tłuszczu i smażyć na niej kiełbasę aż zacznie się brązowić. Kiedy napęcznieje pod wpływem temperatury należy ponakłuwać ją widelcem, żeby wypuściła zawarte w niej płyny, dodać usmażoną wcześniej cebulę i dusić razem przez chwilę. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 30 min. Podawać z ziemniaczano musztardowym pure, albo z pieczywem, z którym to równie dobrze smakuje na zimno, a wytopiony z mięsa tłuszcz wraz cebulą może pysznym smalczykiem do jego smarowania. 

  
Składniki dla 4 osób:

500–600 g białej kiełbasy
500–800 g ziemniaków
800 g cebuli
2-3 łyżki musztardy 
sól


 Produkcja kiełbasy:

Mięso i tłuszcz zmielić, chude na najgrubszych oczkach maszynki lub posiekać nożem, a tłuste i słoninę na najdrobniejszych. Zmielone mięso wymieszać z przyprawami i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie napełniać nim flak skręcając na bieżąco kiełbaski o dowolnej długości. Kiedy będą już gotowe należy je sparzyć lub zamrozić, ale nie gotować, bo mogą popękać. Żeby sparzyć należy je wrzucić do prawie gotującej wody, zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem ok. 20-30 min.

Składniki:
ok. 2,4 kg mięsa chudego 1, 2 kg mięsa tłustego
w tym:
łopatka wieprzowa ok. 1 kg
karkówka wieprzowa ok. 1 kg
łata wieprzowa ok. 1 kg
słonina ok. 300 g
+
ok. 7-8 m flaka wołowego
1 główka czosnku
3 łyżki czarnego zmielonego czarnego pieprzu
4 łyżki majeranku
2 listki laurowe, zmielone
2 łyżki zmielonych ziaren kolendry
40 g soli peklowej
25 g soli kamiennej


7 komentarzy:

  1. Od dawna już korci mnie przygotowanie własnej białej kiełbasy. Mam tylko pytanie, gdzie kupiłeś flaki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Coz ja moge powiedzieć, jak nie to, że fanką białej i żurku na białej jestem od dziecinstwa! :) Mniam!

    Biała z ćwikłą i z chrzanem to wprost marzenie ;) Pozdrawiam,
    wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczna Ewo:)

    Jeśli jesteś z Warszawy to albo w Makro, albo na bazarku pod Halą Mirowską u sprzedawców mięsa. Jeśli nie będą akurat mieli, możesz zamówić i na następny dzień Ci przywiozą.


    pzdr:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod Halą Mirowską można kupić wszystko ;)
      Kiełbaska niezwykle profesjonalna i prezentuje się świetne, o smaku nie wspominając! Poza tym jak to brzmi - Skąd masz kiełbasę? - Zrobiłam sobie :)))

      Usuń
  4. Akurat dziś otrzymałam w prezencie swojska białą kiełbasę, i nie omieszkam skorzystać z przepisu bo to są moje smaki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robiłam tak kiełbasę na Wielkanoc, ale okazało się, że ofrygani żurem i kiełbachą domownicy nie mogli już nic zjeść i zimny stół pozostał prawie nietknięty.
    Podziwiam i gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam a w przepisie nie ma bledu? W sklepie powiedzieli mi ze nie ma laty wieprzowej jest tylko wolowa

    OdpowiedzUsuń