piątek, 8 marca 2013

Żeberka wieprzowe w „żurku”



Czasem można sobie pozwolić żeby trochę kalorii przyjąć, a ponieważ czegoś takiego jak żeberka dawno nie jadłem, postanowiłem zaszaleć. Żeberka z ciap kapustą to polsko śląska klasyka i prawdziwa uczta dla każdego mięsożercy. Pomysł na zrobienie ich w sosie na bazie zakwasu do żurku poddał mi jeden z polskich kulinarnych celebrytów, który w ten sposób przygotował kiełbasę. Musiałem go jednak trochę go zmodyfikować, bo gdybym dodał tyle zakwasu ile on, potrawa nie dała by się zjeść, bo byłaby stanowczo za kwaśna. Proporcję które podałem są moim zdaniem odpowiednie, ale proponuję dolewać żurek powoli, do smaku. Jeśli ktoś ma ochotę dodać go więcej, robi to na własną odpowiedzialność:)


Przygotowanie:



Żeberka pokroić wzdłuż na pojedyncze kostki, posolić, popieprzyć i lekko oprószyć mąką.Smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym aż się lekko skarmelizują, dolać trochę wody, przykryć i dusić na wolnym ogniu około godziny. Po tym czasie dodać musztardę, żurek, majeranek i dusić jeszcze pół godziny aż będą miękkie dolewając w razie potrzeby wody, żeby konsystencja sosu była właściwa. Na ciap kapuste. Ugotować do miękkości ziemniaki i przepłukaną (żeby nie była zbyt kwaśna), posiekaną, kiszoną kapustę. Rozgrzać patelnię z olejem i wrzucić na nią kapustę wraz z przeciśniętymi przez praskę lub rozgniecionymi ziemniakami. Posolić, dobrze wymieszać i smażyć ok. 10-15 min, aż powstała masa zacznie się lekko przyrumieniać.


Składniki dla dwóch osób:

ok 600 g żeberek wieprzowych
2 łyżki musztardy ziarnistej
ok. 100 ml. zakwasu na żurek
1 łyżka majeranku
mąka
olej roślinny
sól, pieprz
ziemniaki
kiszona kapusta
 

3 komentarze:

  1. bardzo przyjemny przepis, muszę koniecznie spróbować gdy mi się żurek zrobi. Na Kujawach skąd pochodzę robiło się zupę zwaną biały barszcz. Gotowało się ją na osolonych wcześniej wieprzowych żeberkach, zakwaszało sokiem z kwaśnej kapusty, przyprawiało majerankiem. A podawało z kluchami łyżką kładzionymi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Typów białych barszczy ci u nas dostatek, nawet gdzieś tam ze śledziami go robią. Tutaj jednak wątpliwości nie ma i wszystko do siebie świetnie pasuje

    OdpowiedzUsuń