poniedziałek, 21 marca 2011

Tarta z boczkiem, grzybami i serem


Temat tart jest już dość mocno wyeksploatowany i mimo iż sam kiedyś gruntownie go przerobiłem to czasem zdarza mi się mimo wszystko jakąś popełnić, bo to danie praktyczne, wielofunkcyjne i niezbyt skomplikowane w wykonaniu. Świetnie nadaje się na pikniki, imprezy, jako przystawka typu finger food, albo w towarzystwie sałaty jako danie główne. Kruchy spód pełni w niej podobną rolę jak placek w pizzy i można do niego dodać praktycznie wszystko na co przyjdzie nam ochota. Prezentowaną tu dziś zaliczyłbym do klasyki właśnie z powodu dodatków czyli boczku, sera i grzybów. Powinna smakować każdemu. 

Sposób przygotowania

Kiedy ciasto mamy już przygotowane, rozwałkowujemy je grubość ok. 3-5 mm, układamy w formie (ok. 30cm), nakłuwamy widelcem i wykładamy papierem do pieczenia dociążonym fasolą lub grochem. Następnie podpiekamy w piekarniku (180C) ok. 10 min aż się lekko przyzłoci. Po wyciągnięciu na cieście układamy jedną warstwę pokrojonych w bardzo cienkie (1mm) talarki ziemniaków, posypujemy boczkiem, grzybami, polewamy letnim beszamelem, zmieszanym z serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 20-25 min. Przepisu na beszamel nie podaję bo zawsze robię go na oko, a poza tym wszędzie można go znaleźć.


Składniki na formę 30cm:

beszamel z 300 ml. mleka
ok. 150 g wędzonego boczku,pokrojonego w kostkę i podsmażonego.
ok. 150-200 g sera Gruyère pokrojonego z kostkę
kilka podgrzybków lub prawdziwków świeżych lub mrożonych pokrojonych w kostkę i podsmażonych
2 średnie surowe ziemniaki

1 komentarz: