Lekka letnia sałatka z wykorzystaniem sezonowych składników. Do jej zrobienia zainspirowała mnie sprzedawczyni warzyw na bazarku, która bardzo zachwalała walory podłużnych buraków, miały być słodsze i smaczniejsze niż te normalne. Okazały się jednak zwykłymi burakami, ale pretensji do niej nie mam, bo dzięki temu że mnie namówiła powstało to danie. No i grenadier którego próbuje używać prawie do wszystkiego…Ale uwierzcie, warto bo to wyjątkowo smaczna ryba, a w tym zestawie sprawdziła się idealnie choć wydaje mi się, że wędzony pstrąg też dałby radę.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w garnku do miękkości, ale nie rozgotować. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok. 40 min. Po wyciągnięciu odstawić, żeby lekko ostygły, obrać ze skórki i pokroić na spore kawałki. Ziemniaki pozostawić w mundurkach, pokroić i wymieszać z winegretem. Ułożyć na talerzu wraz z burakami kawałkami ryby, sałatą i posypać kiełkami. Najlepiej kiedy ziemniaki i buraki będą lekko ciepłe.
Składniki dla dwóch osób:
3 spore buraki
kilka niedużych młodych ziemniaczków
2 nieduże wędzone grenadiery
mix sałat
w łyżki dowolnych kiełków
Na sos wymieszać składniki:
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1/3 kubka oliwy EV
2 łyżki posiekanych kaparów
1 ząbek czosnku wyciśnięty
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz
Zwykłe buraki pewnie dłużej by się piekły, a te wyglądają świetnie w dodatku. Bardzo mi się podoba ten zestaw.
OdpowiedzUsuńNaprawdę wystarcza ci 40 minut pieczenia buraków?? Ja piekę ok. półtorej godziny, gdy piekę krócej wychodzą niedopieczone. Dziwna sprawa...
OdpowiedzUsuńA może to dlatego, że nie zawijam ich w folię - ??
Te buraki akurat tyle się piekły. Pewnie ze względu na swój podłużny kształt i folię. Poza tym chciałem aby były dość jędrne.
OdpowiedzUsuńpzdr.
Ja też używam do pieczenia tych podłużnych. Być może sekret tkwi właśnie w folii. Spróbuję Twojej metody! Pzdr.
OdpowiedzUsuń