piątek, 30 września 2011

Sałatka z figami, kozim serem i szynką Serrano


Świeże figi do sklepu rzucili!!! Można się śmiać, ale wcześniej poza delikatesami z produktami luksusowymi owoce te były w zasadzie niedostępne więc kiedy zobaczyłem je w sklepie w bardzo rozsądnej cenie nie mogłem się oprzeć. Z figami w koszyku ruszyłem dalej w poszukiwaniu produktów i inspiracji do stworzenia jakiegoś smakowitego dania. Wykorzystałem pierwsze które przyszły mi do głowy i jak się okazało typowe, które do nich pasują, czyli kozi ser i szynkę dojrzewającą, w tym przypadku hiszpańską serrano. Kupiłem też kaczkę, ale to już będzie następny wpis i następne danie.















Przygotowanie:

Umyć, osuszyć sałatę i nagrzać piekarnik do 220C. Kozi ser włożyć do piekarnika na ok 5-10 min, do momentu aż się podgrzeje i lekko zarumieni. Następnie ułożyć go na polanej winegretem sałacie w raz figami owiniętymi szynką. Posypać orzeszkami pinii i jeszcze trochę polać sosem. Podawać od razu kiedy ser będzie jeszcze ciepły. 

























Składniki dla dwóch osób:

młode liście sałat
2 krążki świeżego koziego sera (rolada)
4-6 świeżych fig
garść uprażonych orzeszków pinii
kilka plasterków szynki parmeńskiej lub serrano

na vinegret zmieszać ze sobą:
sok z połowy pomarańczy
sok z połowy grapefruita
2- 3 łyżki oliwy EV
łyżeczka miodu


8 komentarzy:

  1. podoba mi się - ja też dzisiaj robiłam sałatkę z figami, ale nieco inny zestaw chociaż też jest w niej wędlina i ser :-) postaram się niedługo wrzucić a u Ciebie będę wyglądać tej kaczki z figami bo bardzo mnie zainteresowało połączenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie to zauważyłam też, że tak naprawdę nie jest łatwo o figi w marketach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy figi je się ze skórką?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co kocham! Idealna prosta przystawka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieśka.... Nie wiem co na to moja żona:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyyyszna salatka! Tylko dzieci odmowily konsumpcji fig. Winegret super. Wszystko do powtorki :-)

    OdpowiedzUsuń